Германска журналистка с ироничен разказ за "пропагандатора" Божидар Димитров

0
Божидар Димитров  иска колкото е възможно повече македонци да станат българи
Божидар Димитров иска колкото е възможно повече македонци да станат българи

Един български историк и някогашен сътрудник на комунистическите тайни служби иска да направи македонците българи: германската журналистка Карла Енгелхард разказва с ирония за тезите на "пропагандатора" Божидар Димитров.

Божидар Димитров поде една необичайна кампания: той иска колкото е възможно повече македонци да станат българи, а с това - и граждани на ЕС.

Според него повечето македонци и без това си били българи.

За да постигне целта си, бившият министър за българите в чужбина настоява за промяна в законодателството, която може да влезе в сила още тази година. Македонските съседи, естествено, не са особено очаровани.

70-годишният Божидар Димитров иначе е директор на Националния исторически музей и води собствено историческо предаване по малък телевизионен канал. Димитров има самочувствието на пазител на българското историческо наследство и пропагандатор по всички национални въпроси.

"Македония е българска"

Своите нови законодателни предложения той защитава с популистки тези.

Всеки македонец може да получи българско гражданство просто на базата на устно изявление на български език - такава е идеята на Димитров. Той настоява да отпаднат писмените доказателства за български произход, каквито се изискваха досега.

Това било единственото правилно решение, казва Димитров: "Тринайсет века, до 1944 година, в Македония живеят българи. Един хубав ден обаче им казват, че не са българи, а македонци.

Че нямат нищо общо с България и че ще им конструират собствена държава, ще им напишат собствена история и ще им направят собствен език. В днешно време обаче внезапно възникна проблем с идентичността.”

Музейният директор смята, че ако предложението му се приеме, до половин милион македонци могат да станат българи.

Тоест - една четвърт от сегашното население на Македония. Така ще бъде доказана и тезата му, че Македония всъщност е българска, надява се историкът.

Но както тезата му, така и самият Божидар Димитров са много оспорвани в България.

Навремето той е работил за комунистическите тайни служби и поради това беше принуден да напусне министерския си пост. Днес обаче Божидар Димитров не се съмнява, че предложението му е осъществимо:

„Ако създадем необходимата организация - а за това ни трябва не само закон, но и политическа воля - ние можем много бързо да вкараме македонците в ЕС. Така ще решим и собствените си демографски проблеми. Македонците го искат - те всички, начело с министър-председателя им, искат български паспорт.”

Бившият македонски премиер Люпчо Георгиевски вече има български паспорт. Въпреки това той не приема тезата, че Македония е българска:

„От 1945 чак до 90-те години в Македония за патриот минаваше само онзи, който плюеше по България. Това продължава и до днес. Мисля, че още я има тази „Берлинска стена” между българи и македонци. Трябва да се освободим от тези предразсъдъци”, апелира Георгиевски.

Авторката на репортажа Карла Енгелхард твърди, че две трети от македонците вече имат двойно гражданство, което улеснява свободното им придвижване в Европа. Македонските тирове също обикновено пътуват в чужбина с български номера, обяснява тя и дава думата на анализатора Ким Мехмети, който коментира македонско-българските отношения така:

„Това са два народа. Никъде другаде обаче няма два народа, чиято история да е така тясно преплетена, както тази на българите и македонците. Ето защо и в двете столици - в София и в "Дисниленд Скопие" - има паметници на едни и същи хора.”

Македония е типичен пример за страна, чието население се изселва. Перспективата за български паспорт ще подмами още повече македонци към чужбина.

Или както обобщава един случаен минувач в Скопие:

„Нашите гастарбайтери и без това вече не се прибират у дома. Скоро ще си имаме Македония без македонци”.

Автор: Карла Енгелхард

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари