Германска Фондация: България е най-силно корумпираната страна в ЕС

2
Свободата на словото, корупция и независимостта на правната система не се намират в добро състояние в България
Свободата на словото, корупция и независимостта на правната система не се намират в добро състояние в България

Свободата на словото, корупция и независимостта на правната система не се намират в добро състояние в България, констатира в годишния си доклад либералната германска Фондация „Фридрих Науман“.

Макар вече от десет години страната ни да е в ЕС, в България независимостта на правораздавателната система е в стагнация, твърди в заключителния си доклад фондацията, в която се оценява положението в 45 държави, пише Actualno.com.

От там обръщат внимание на три компонента на свободата в дадените страни – икономически, социален и политически. По отношение на правораздавателната ни система констатират отрицателна тенденция или колебания.

„Премахването им значително затруднява подобряването в други области на правовата държава, напр. борбата с корупцията или защитата на правата на човека.“От фондацията отбелязват, че Freedom House посочи в "Нациите в преход" през 2018 г., че "българската съдебна система продължи да се сблъсква с висока степен на политизация, статистически подход с неефективност и липса на административен капацитет". Що се отнася до политическата стабилност в България, през 2018 г. ситуацията е била стабилна, доколкото не е имало избори, както и заради нашето председателство в ЕС.

България е най-силно корумпираната страна-членка на ЕС. като „изостава от сравнимите с нея в това отношение Унгария, Румъния, Гърция или Хърватия, толкова много, че това е сред основните пречки за присъединяването й към Шенгенското пространство и очакваното бързо икономическо развитие“.

Корупционната среда стимулира растежа на сивия пазар в България, „който е най-големият в ЕС и възлиза на близо 30% от БВП“.„Неформалният съюз на политическата и бизнес олигархия, организираната престъпност, само частично реформираната тайни служби и пристрастните медии остава основният катализатор на корупцията.“По отношение на правата на частната собственост, в България те са сравнително добре защитени.„Въпреки че правната рамка е най-вече в съответствие с другите страни от ЕС, често липсва адекватното й прилагане. Правовата държава в България се основава на слаби основи, дължащи се на слабата съдебна система, която често се счита за намираща се под външно влияние.

Съдебната система все още е една от институциите с най-малко доверие в обществото. Тя също се възприема като силно корумпирана.“Правителствените разходи в България са много умерени в сравнение с други европейски страни, достигайки едва 33% от БВП през 2017 г. поради нарастващия износ и вътрешното търсене.Икономическият растеж е стабилен и достига 3,5%. Безработицата е спаднала до най-ниското си равнище, като достига едва 6%.„България обаче остава най-бедната страна в ЕС по отношение на БВП на глава от населението, по което изоставаме с „ приблизително 50% от средната покупателна способност на ЕС“   

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Почивката - Просто си гледаш децата на друго място.

Харесай Дунавмост във Фейсбук