Германия увеличава пенсиите на работещите с ниски доходи

2
Ше бъдат облагодетелствани милион и 500 хиляди души, които имат поне 35 години стаж
Ше бъдат облагодетелствани милион и 500 хиляди души, които имат поне 35 години стаж

Управляващите в Германия консерватори и социалисти постигнаха окончателно споразумение за повишаване на пенсиите на работещите с ниски доходи.

Сделката дойде след 6-часови преговори на коалиционните партньори при канцлера Ангела Меркел. Тя ще струва на държавата милиард и 500 милиона евро - допълнителни разходи, от които ще бъдат облагодетелствани милион и 500 хиляди души, които имат поне 35 години стаж. Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер подчерта, че с днешното решение се намалява риска от бедността сред възрастните германци.

В хода на продължителните преговори по-рано високопоставени фигури от ГСДП заплашиха, че ще напуснат коалицията с християндемократите, ако не бъде постигнат компромис. Днес временният им лидер Малу Драйер го нарече нов „темел“ в социалната политика.

Според агенция Ройтерс, доволни вероятно ще останат и Европейската комисия и Международният валутен фонд, които подканяха многократно Берлин да използва бюджетните излишъци за стимулиране на вътрешното потребление.

Германската икономика се сви през второто 3-месечие с 0,1 на сто. Негативни са и очакванията за третото тримесечие - данни за което ще бъдат оповестени идния четвъртък.

В замяна на отстъпките си за пенсиите, консерваторите изтръгнаха от коалиционните си партньори съгласие за намаляване на осигурителната тежест на работодателите от 2022 година. Договорено беше и създаването на 10-милиарден фонд за инвестиране в т.нар. технологии на бъдещето, улесняващи дигитализацията и укрепващи опазването на околната среда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари