Германия и Дания затварят граници заради коронавируса

1
В Сърбия е обявено извънредно положение
В Сърбия е обявено извънредно положение Снимка: Getty Images

От 8 часа местно време Германия затвори границите си с Франция, Швейцария и Австрия.

Това съобщават от МвнР.

Според съобщенията, германските граждани ще могат да се завръщат страната, докато всички останали граждани на чужди държави, няма да бъдат допускани. Министър-председателят на Шлезвиг Холщайн Даниел Гюнтер е заявил, че от 06:00 ч. се затваря и границата с Дания, но това няма да се отнася за участниците в местния локален трафик и товарния транспорт. За туристи се затварят и островите в Северно и Балтийско море - Силт, Амрун, Фьор, Фемарн, както и полуостров Нордщранд.

От 12 часа своите граници затваря и Дания. Мерките ще важат до 13 април. Датските граждани ще бъдат допускани по всяко време на територията на Дания. Допускани ще бъдат и чужденците, които пребивават, работят или учат в Дания, доставят или взимат стоки в/от Дания, посещават сериозно болен свой роднина в Дания, имат право на определен режим на лични контакти между родител и дете (напр. след развод) и др. Пътниците, пристигащи на летище Копенхаген, които директно продължават към Швеция с влак или автомобил, могат да бъдат пропускани в Дания.

В Дания обаче няма да бъдат допускани граждани, идващи от Швеция, които имат билет за пътуване с полет от летище Копенхаген, освен ако те нямат основателна причина за влизането си на територията на страната. Според съобщението на властите може да последва частично или цялостно прекратяване на дейността на въздушния, морския и сухопътния транспорт, за да се спре разпространението на вируса.

Пристигащите от страни със степен на риска „оранжев“ (в т.ч. България) се призовават да останат вкъщи в рамките на 14-дневна карантина. Азербайджан затвори границите си с Грузия и Иран.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари