ГЕРБ насажда твърдението, че смяната на Борисов е невъзможна

2
По същата логика Тодор Живков не можеше да бъде сменен, защото нямаше с кого
По същата логика Тодор Живков не можеше да бъде сменен, защото нямаше с кого

ГЕРБ и медийната кохорта около нея насажда твърдението, че смяната на Борисов е невъзможна, защото няма кой да го замести е класически пример за затварянето на дебат в логически капан - промяна не може да има защото не може да има.

По същата логика Тодор Живков не можеше да бъде сменен, защото нямаше с кого. Нали беше изчистил пейзажа от всякакви конкуренти. И когато го смениха това беше дворцов преврат, който в сегашната ситуация е изключен - поне в рамките на ГЕРБ.

Смяната на управлението е логичен и неизбежен процес като алтернативата не може да бъде предусловие за настъпването му, а е негов резултат. Тоест единствените логически репери, за които си струва да се "хванем", когато очакваме и работим за промяна са

1. ако достатъчно дълго време си се убедил в липсата на качества на управление, което не може да даде нужните резултати - т.е. има ли човек, който да очаква качествена промяна в това управление. Просто от днес за утре да се станат честни и чисти, реформатори и визионери. Отговорът е ясен.

2. има ли в тази страна остра необходимост от промяна, тъй като са поставени под въпрос екзестенциални въпроси на съществуването на нацията - тоест няма как да се отлага в съзерцателен режим отговора на въпроса дали трябва промяна.

3. И тук опираме до сакралния въпрос за управляващите - Кой?, който има два аспекта - първо коя е силата, която ще издигне този нов лидер и дали изобщо има такива лидери с качества. Ще започна от зад напред, с по-лесното и вие и аз знаем поне десетина души, които имат и професионалните и лидерските качества да предложат по-добро, по-интелигентно и по-честно управление на страната.

Въпросът кой ще го предложи също има отговор - той не е в предварително обречената схема - не е в опозицията, нито в Румен Радев. Бъдете сигурни, че дори самото стартиране по пътя на промяната ще роди и структурите и форматите, в рамките на които лидерите за които ви говоря ще се проявят, като изобщо не е задължително да бъдат партийни кандидати или структури - може да бъде тотално различно обществено движение, аморфно и политематично, което да се е родило в социалните мрежи и връзката с политическия живот да бъде формална през една или няколко отделно взети партии.

Илиян Василев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари