Георги Рачев: Снегът се отлага до декември

7
В близките 10 дни сняг в ниското няма да има
В близките 10 дни сняг в ниското няма да има

Снегът се отлага до декември. Досега два "сочни" средиземноморски циклона подминаха България, обясни пред вестник "Телеграф" климатологът проф. Георги Рачев.

Във вторник и сряда ще започнат валежи от дъжд над цялата страна, като във високите части на планините те ще бъдат от сняг.

"За съжаление до края на месеца големите световни метеоцентрове не дават прогноза за снеговалеж над България. В неделя евентуално има възможност над високите части на Рила и Пирин да превали сняг, но става дума за високата планина. В близките 10 дни сняг в ниското няма да има", прогнозира ученият.

Декември се очертава да бъде по-топъл от нормалното. Според специалистите от Европейския център по средносрочни прогнози последният месец от годината ще бъде топъл с поне 1 градус над нормата и доста валежен.

На обратното мнение по отношение на валежите са американските им колеги, които предвиждат топъл декември, но дават валежи една на 70-80 % от нормата.

Условия за ски в планините ще има най-рано около и след 8 декември. Тогава дори и да няма природен сняг, могат да се намесят снежните оръдия.

За да работят те ефективно обаче, температурите трябва да са минус 3, минус 4 градуса. Засега до 10 декември едва ли ще им възможност за каране на ски.

Захлаждането се очаква от четвъртък нататък. Сутрин температурите в София ще паднат под нулата. В Южна България те ще бъдат около или над нулата.

Максималните в столицата ще са в порядъка на 7-9 градуса, а в Пловдив и Хасково 10-11-12 градуса. Мъглите ще бъдат сравнително по-рядко явление, тъй като ще има нахлуване на студен въздух от север.

"Засега времето работи изцяло в наша полза и за нашето здраве", отбелязва проф. Рачев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари