Георги Марков: Трябва да е лудост да тръгнем на предсрочни избори

0
България единствена е с глава над останалите в Балканското политическо блато
България единствена е с глава над останалите в Балканското политическо блато Видео: NOVA

В момента в България ситуация за предсрочни избори и политическа криза няма, заяви в студиото на „Здравей, България” бившият конституционен съдия и депутат от ГЕРБ Георги Марков.

Като пример за криза той припомни ситуацията в страната от началото на демократичните промени, когато „хората умираха по опашките, а заплатата беше 3-4 дорала”, предава NOVA.

На въпрос дали трябва премиерът Бойко Борисов да отговори на общественото недоволство с промени в кабинета или нова конфигурацията в парламента, Георги Марков отговори че в рамките на този парламент не може да се направи друг кабинет на Борисов с плаващо мнозинство или на малцинството.

Това нещо може да съществува само на теория. Аз съм бил в тази сграда, в 36-ото Народно събрание, когато в голяма еуфория създадохме правителството на СДС. Но вижте конфигурацията – СДС – 110 депутата, БСП – 106, ДПС – 24. И на една дружеска вечеря с Движението за права и свободи се състави първото демократично правителство на Филип Димитров, то тръгна добре и само една година по-късно това правителство на малцинството беше свалено от ДПС след неуспешен вот на доверие. Веднага след това играхме другото – плаващо мнозинство – ДПС реализира мандат с кабинета „Беров” и той завърши много зле – създаде се паралелната държава”, заяви Георги Марков.

По повод протестите Марков каза, че на Балканите винаги ще е напрегнато, защото ние сме изостанали, изтощени държави. „Трябва да е лудост да тръгнем на предсрочни избори. По дефиниция това значи политическа криза. В България тази година бяха положени неимоверни усилия да направим едно европредседателство, в което да поставим на фокуса западните Балкани, поеха се ангажименти от ЕК за инфраструктурни обекти, за привличане на инвестиции, станахме домакини на Пътя на коприната в конкуренция с Хърватия и Чехия,…правят се неимоверни усилия за привличане на инвестиции, което означава политическа стабилност”, смята депутатът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари