Генералният секретар на ООН следи разследването на убийството в Русе

0
Антониу Гутериш очаква заключенията на разследването
Антониу Гутериш очаква заключенията на разследването

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова снощи правителствата да гарантират, че извършителите на престъпления срещу журналисти, като изнасилването и убийството на българската журналистка Виктория Маринова, ще бъдат наказани, предаде Асошиейтед прес.

Гутериш е изключително притеснен за убийството на Маринова и очаква заключенията на разследването, подчерта Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар. "Има изключително смущаващо нарастване на насилието, включително сексуално, което е насочено особено срещу журналистките", добави той. Генералният секретар на ООН следи много внимателно тази тенденция и е повдигал въпроса за насилието срещу журналисти пред страни членки на организацията, както публично така и на четири очи, предава БТА.

Стотици опечалени българи се събраха на бдение в памет на Маринова в Русе тази вечер, отбелязва АП и съобщава, че те са поставили свещи, нейния портрет и рози в подножието на паметник.

Същевременно председателката на 73-ото заседание на Общото събрание на ООН Мария Еспиноса Фернанда Гарсес също осъди убийството на Маринова, предаде вчера ТАСС, цитирани от БГНЕС. Тя изрази и сериозна загриженост от изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги.

Председателят на 73-та сесия на Общото събрание на ООН Мария Фернанда Еспиноса Гарсес осъди убийството на българската журналистка Виктория Маринова. Това бе обявено на брифинг от официалния представител на председателя на сесията на Общото събрание на ООН Моника Грейли.

 "Мария Фернанда Еспиноса Гарсес осъжда убийството на журналиста Виктория Маринова и подчертава значението на свободата на печата и необходимостта журналистите да могат да изпълняват професионалните си задължения свободно и безопасно", заяви председателят на Общото събрание на ООН: "Тя осъди сексуалното насилие и подчерта необходимостта от безкомпромисно противодействие на актовете на сексуална агресия и насилие."

 Освен това, по думите на Грейли, "председателят на сесията на Общото събрание на ООН е много обезпокоен и от изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги. Разбираме, че е в ход разследване", добави тя, цитирана от ТАСС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари