Гърция прие спорен закон в опита си да ограничи броя на мигрантите

0
Законодателството ще ускори процедурите за предоставяне на убежище и за връщане на мигранти в Турция
Законодателството ще ускори процедурите за предоставяне на убежище и за връщане на мигранти в Турция Снимка: ЕПА / БГНЕС / архив

Гърция прие спорен закон за предоставяне на убежище, целящ да ограничи увеличаващия се брой на пристигащите там мигранти, предаде "Гардиън", цитиран от Дневник.

Законодателството ще ускори процедурите за предоставяне на убежище и за връщане на мигранти в Турция.

Законопроектът от 237 страници, озаглавен "международна закрила и други разпоредби", предизвика гнева на групи за защита на човешките права, на хуманитарни организации и опозиционни партии, според които той ще ограничи сериозно достъпа до защити за търсещите убежище.

Те възразиха и срещу това, че дясноцентристкото правителство, което е на власт от юли, е дало само няколко дена за разглеждане на предложения, които обикновено се дискутират месеци наред.

Гневът срещу законодателството, прието късно в четвъртък, се засили и след като високопоставен европейски пратеник предупреди, че условията в препълнените лагери на островите Самос и Лесбос, най-засегнати от притока на хора от Турция, са станали "експлозивни".

Според Дуня Миятович, комисар на Съвета на Европа по човешките права, "ситуацията на мигрантите, включително на търсещите убежище, в лагерите на гръцките острови значително се е влошила през изминалите 12 месеца" и са необходими спешни мерки срещу "отчайващите условия, в които хиляди човешки същества живеят".

Greek reporter отбелязва, че законодателството е било подкрепено от депутати на управляващата партия "Нова демокрация" и от центристкото "Движение за промяна". Всички останали партии са гасували против.

Гърция преминава през най-голямото увеличение на броя на пристигащите търсещи убежище от 2015 г. досега. Внезапният ръст се превърна в непредвидена криза за администрацията на премиера Кирякос Мицотакис. Неговото правителство се закани да заеме много по-строга позиция по въпроса от предшестващото го ляво управление. Миналия месец обеща да депортира 10 хил. мигранти до края на 2020 г.

Внасяйки законодателството в парламента, министърът за гражданската защита Михалис Хрисохоидис настоя, че целта е да се ускорят процедурите, така че бежанците да може по-лесно да се интегрират в гръцкото общество, а връщанията на нелегални мигранти да се осъществяват по-бързо.

Преди гласуването в парламента Мицотакис каза, че законопроектът цели, освен всичко друго, и да изпрати ясен сигнал: "Достатъчно значи достатъчно, достатъчно за тези хора, които знаят, че нямат право на убежище и въпреки това опитват да останат в страната ни".

"Гърция най-накрая се сдобива с ясна, стегната и функционална система за убежище. Всяка молба за убежище ще бъде отсега нататък обработвана в рамките на шест месеца, вместо сегашните девет, а решенията ще бъдат съобщавани на кандидата в рамките на 10 дена, вмессто сегашните 20", посочи Мицотакис, като подчерта, че ако кандидатът не сътрудничи с властите и напусне страната тайно, тези молби ще бъдат анулирани по подразбиране.

По думите му законът улеснява предоставянето на убежище на тези, които той нарича "истински бежанци", и приоритизира семействата, на които осигурява незабавен достъп до здравни и образователни услуги. Предвиждат се засилени патрули в Егейско море, включително с термокамери. Според премиера законодателството ще изпрати ясен сигнал, че тези, които нямат право на убежище, ще бъдат връщани обратно.

Новото правителство освен това обеща да транспортира до 20 хил. души от островите към континентална Гърция следващата година.

Правозащитници се опасяват, че законът ще улесни властите да задържат търсещи убежище, ще ограничи правото им на работа и достъпа до межународна закрила на уязвимите хора, включително на децата.

По-рано 15 хуманитарни организации призоваха депутатите да се въздържат от приемане на законопроекта, който според тях не взима предвид реалността на място и може да доведе до нарушения на националните и европейските закони. Сред проблемните въпроси те посочват кратките срокове и практическите спънки пред достъпа до процедурите за кандидатстване за бежански статут.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари