Гърция: Когато гори къщата на комшията, ще се запали и твоята

0
Затова е важно за България Гърция да е добре
Затова е важно за България Гърция да е добре

Почти всички кафенета в град Като Неврокопи са пълни с мъже, предаде кореспондент на Kmeta.bg в Гърция. Глъчката им се чува отдалеч, премятат нервно броеници и спорят на висок глас. Встрани пред банкомата младо момиче напразно опитва да изтегли повече от 60 евро. Сбралото се множество й подвиква, че няма смисъл. Ще може да вземе още 60 евро чак след 24 часа. Защото това е лимитът, въведен от властите.

„Всеки има свое мнение, притеснени сме, но сме оптимисти. Очакваме да се отворят банките. Трябва да стане още утре, за да получат пенсионерите своите пенсии. За съжаление, цялата беля, която донесоха политиците, ще я плати гръцкият народ. Колкото повече се бавим, толкова сметката се увеличава. Тези, които ни доведоха дотук, са на власт и сега, под една или друга форма”, твърди Бабис Тоноридис. Останалите десетима мъжое кимат с глава в знак на съгласие.

Някои се шегуват, че са като в парламента. Но с едно важно уточнение. „Ние не сме депутати и нямаме вина. Ние сме тези, дето ще плати сметката. Добре е, че поне банкоматите работят още, макар да можем да теглим само до 60 евро на денонощие. С гръцките карти не можем да теглим повече и от България. Там лимитът е 50 евро, поне така знам от мои сънародници”, казва Тоноридис. Истината е, че никой от виновните няма да понесе отговорност, потърпевши сме ние, твърдят мъжете. Руеферендумът ще покаже накъде ще тръгне Гърция, никой не е сигурен какво ни очаква утрешния ден, допълват те.

„Когато гори къщата на комшията, ще се запали и твоята. Затова е важно за България Гърция да е добре. Още повече, че между двете страни има много силни отношения в икономически и търговски план. Много гръцки фирми има в България. Но в момента всичко е непредсказуемо, уплашени сме. Ако минем към драхмата, наши фирми ще се върнат тук да работят от България. Защото работната ръка ще поевтинее и ще пестят много транспортни разходи”, уверява Лефтерис Тамборидис, който е зам.-кмет на община Като Неврокопи и собственик на две фирми. Едната е в страната ни, в гърменското село Дебрен, а другата – в Като Неврокопи, произвеждат спално бельо. Той приема спокойно затварянето на банките, тъй като целта е да няма теч на капитали. Дори в неделя гръцките власти са въвели забрана гръцките бизнесмени да разплащат фактури на външни фирми, които не са гръцки. Тамборидис успял за последно да направи превод на фирма в Пакистан миналия петък. Сега вече няма тази възможност. Дори вътрешните сделки – между гръцки фирми, стават само през интернет. Според него след идването на Ципрас на власт всичко е замразено – нестабилност, която води до нулево развитие на икономиката. Доста гръцки фирми фалирали през последните 5-6 месеца. Трудно е дори за тези наши бизнесмени, които имат фирми в България, защото седалищата им са в Гърция. Тук е финансирането, дистрибуцията.

„Сега вече въпросът е политически. Трябва на референдума в неделя да гласуваме разумно и за каквото трябва. Нобходимо е да се променят много неща в страната ни. От създаването на държавата ни след турското робство сме имали само 7 референдума. Всички са били дали да сме тоталитарна държава или демокрация. Осмият референдум е дали да сме в Европейския съюз, или не. Длъжни сме да остане в ЕС, но това обикновеният човек не го разбира. И тези служители, които са назначавани по политически причини и гласуват за този, от който зависят. Върнем ли драхмата, няма да имаме нито лекарства, нито горива. Ще стане страшно”, смята бизнесменът и зам.-кмет на Като Неврокопи. Затова гражданите е необходимо да преследват не своя личен интерес на референдума, а на държавата, да гласуват за националния интерес. Единственият път пред Гърция е ЕС, само тогава ще оцелее, вярва Лефтерис Тамборидис. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари