Галин Григоров заплаши всеки, който се опита да застраши националната сигурност

1
От сега нататък нямаме право да говорим и да качваме неудобни снимки
От сега нататък нямаме право да говорим и да качваме неудобни снимки

Нов случай на африканска чума по свинете в Русенска област, където от вчера е обявено бедствено положение заради заразата.

Положителна проба има в свинекомплекса в Бръшлен, където се отглеждат 40 000 прасета. Ситуацията е тревожна, тъй като в района се намират още два от най-големите свинекомплекси – в Голямо Враново и Юделник.

Още от сутринта община Сливо поле е мобилизирала всички структури. Организирана е тежка техника и са определени местата за загробване на прасетата. Хората са притеснени, тъй като трите свинекомплекса осигуряват близо една трета от свинското месо в България и дават хляб на стотици семейства в региона.

„Полицията вече е там. На един по голям периметър отстрани е отцепено движението, за да няма вход-изход на нерегламентирани товари, пътници, превозни средства, хора и т.н. Засили се самият режим на дезинфекции. Стотици са хората от региона, които работят там и, между другото, там няма текучество по простата причина , че има добра средна заплата за селските райони“ каза кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов.

В село Юделник, където е другата голяма свинеферма, се надяват заболяването да ги заобиколи. Всички са обезпокоени от възможността и там да се наложи унищожаване на животни.

Институциите все още нямат яснота как заразата е стигнала до индустриалните ферми, въпреки взетите още преди година превантивни мерки. Въпреки първоначалните съмнения за фуража, все по-вероятна е човешка небрежност.

„Хората разнасят заболяването. Фуражът, който се произвежда от фуражните предприятия, се третира. Гранулира се при 70, където няма как вирусът да оцелее. В Плевенска област например имаше ловци, които са отглеждали прасета, което го говорим от много години, че ловци не трябва да отглеждат прасета в тази ситуация, защото е изключително опасно“, обясни Георги Чобанов, дирекция „Здравеопазване на животните и хуманно отношение и контрол на фуражите“ в БАБХ.

От своя страна областният управител Галин Григоров бе категоричен, че всички зловредни внушения, свързани с болестта, ще попаднат под санкцията на закона. Той ги определи като заплаха за националната сигурност.

„Всеки от този момент нататък, докато трае бедственото положение, който се опита по какъвто и да било начин да застраши националната сигурност чрез снимки, непремерени изказвания, псевдохуманизъм и търсене на личен рейтинг, или медиен, или политически, и се опита да спре работата по преодоляване на последствията – защото вече не говорим за спиране и недопускане на африканската чума на територията на областта, говорим за преодоляване на последствията – всеки един ще бъде строго санкциониран и ще му бъде потърсена наказателна отговорност“, заяви Григоров.

Утре изтича срокът, даден от областния управител, за доброволно умъртвяване на домашните прасета в региона. Ако заповедта не е изпълнена, ще се премине към принудителна евтаназия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари