Галъп: 8 пункта е спадът на доверието при Бойко Борисов

1
Сред основните публични фигури с най-сериозно доверие продължават да се ползват Румен Радев, Мая Манолова и Слави Трифонов
Сред основните публични фигури с най-сериозно доверие продължават да се ползват Румен Радев, Мая Манолова и Слави Трифонов

Политическата криза, започнала в началото на тази година, видимо засяга публичния образ на властта - правителството, парламента, министрите и т.н.

Това съобщиха от социологическа агенция "Галъп интернешънъл". Сравнението в данните за общественото мнение преди и след началните седмици на годината показва ясно по-неблагоприятни масови възприятия за текущото състояние на страната. Водната криза, скандалите, протестите и др. създават определени рискове за управлението.

За последните два месеца на 2020 г. доверието в правителството спада с 5 процентни пункта, с толкова се покачва и недоверието. С 6 пункта надолу между декември и февруари е доверието в парламента. За последно подобни равнища на доверие спрямо парламент и правителство бяха регистрирани по-отчетливо и трайно след "Апартаментгейт". Традиционният въпрос на "Галъп интернешънъл" "Накъде върви България" показва ръст на негативните оценки с 9 пункта спрямо декември и спад на позитивните със 7 пункта.

Сред основните публични фигури с най-сериозно доверие продължават да се ползват Румен Радев, Мая Манолова, Слави Трифонов и др. При Радев предстои да се регистрира влиянието на новия етап в отношенията му с кабинета, които вече създават определени рискове за част от популярността. Манолова укрепва доверието си, макар и на сравнително по-ниски от преди нива - след като закономерно загуби немалко доверие при напускането на длъжността "омбудсман" и участието си в местните избори. Доверието при Слави Трифонов пък се колебае около познатите напоследък равнища от около 1/3 и 2/5, посочиха още от агенцията. Сравнително добри обществени оценки имат също Йорданка Фандъкова, Илияна Йотова, Бойко Борисов, Мария Габриел.

Сред членовете на кабинета Бойко Борисов продължава да се ползва с най-сериозно доверие - 24 на сто към февруари, следван от Томислав Дончев с 22 на сто, Красимир Каракачанов и Красен Кралев с 19 на сто, Екатерина Захариева с 18 на сто и др. Осем пункта спрямо края на 2019 г. е спадът на доверието при Борисов. При повечето министри също се регистрира осезаем спад в популярността. Министър Емил Димитров има 16 процента доверие през февруари, като вероятно това се дължи и на по-високата разпознаваемост на Димитров, наследена от предишни периоди. Сходно е и доверието на председателката на парламента Цвета Караянчева. По-ниската разпознаваемост е и причината за по-скромен старт при другия нов министър - Деница Сачева - 8 на сто, при първото измерване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари