Футболно нехайство: Българските тимове играят без тестове за COVID-19

0
Българският футбол не взема сериозно мерките срещу КОВИД-19
Българският футбол не взема сериозно мерките срещу КОВИД-19 Видео: bTV

Трябва ли футболистите от българските тимове да бъдат тествани, след като са имали евентуален контакт със заразени с COVID-19? Оказва се, че не е задължително.

Казусът беше повдигнат от "Царско село" преди домакинството на "Ботев" Враца от плейофите за оставане в Първа лига, обясняват от bTV

Двата тима все пак играха един срещу друг, но срещата беше предшествана от много въпроси.

В понеделник (6 юли) "Ботев" Враца игра срещу "Дунав" Русе - отбор, в който има поне двама заразени футболисти. Днес (9 юли), от Българския футболен съюз решиха, че не е нужна допълнителна проверка и тимът бе допуснат да излезе срещу "Царско село". Наредбата на министъра на младежта и спорта Красен Кралев от 29 юни го позволява.

"При установяване на заразено с COVID-19 лице, същото се изолира и поставя под карантина. Всички останали футболисти, треньори и други длъжностни лица, подлежат на незабавно изследване по метода PCR", се казва в нея.

Въпреки, че не са от един отбор, футболистите на "Ботев" Враца, са контактни лица на заразените от "Дунав" Русе.

"Ние направихме PCR тестове преди няколко дни. Всички момчета са здрави, нямат симптоми и всичко е наред", заяви пред bTV президентът на "Ботев" Христо Илиев.

От Българския футболен съюз обаче не излязоха с позиция по казуса, а отговорността се прехвърляше от човек на човек.

"Няма смисъл да ме разпитвате за нещо, което изобщо не ми е работа", заяви Неделчо Михайлов от спортно-техническия отдел към централата.

Председателят на Медицинската комисия - д-р Валентин Матев, прехвърли отговорността на клубните лекари и обяви, че тази комисия работи на принципа на доброволчески отряд.

Междувременно от "Царско село" излязоха с декларация, че може да бойкотират срещата с "Ботев" Враца, ако не получат доказателства, че гостите са дали отрицателни резултати на тестове за коронавирус, направени след мача с "Дунав". Врачани пък заподозряха опит за провокация и заявиха, че всички в редиците им са здрави.

Мач все пак се игра и завърши с победа 3:0 за "Ботев". Делегатът Станислав Вълков първо призна, че ще се измери температурата на играчите от Враца, но 25 минути по-късно той отказа да говори пред bTV.

"Ботев" не е първият отбор в елита, допуснат до участие, без тестове. Преди седмица такова разрешение е получил и "Черно море" за мача си отново срещу "Царско село". В момента в редиците на тима от Варна заразените са 16.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари