Франция започва мащабно тестване за COVID-19

1
Според властите наложената в страната карантина е спасила от сигурна смърт 64 000 души
Според властите наложената в страната карантина е спасила от сигурна смърт 64 000 души Видео: NOVA

Властите във Франция отчетоха, че наложената в страната карантина е спасила от сигурна смърт 64 000 души. Вчера правителството показа плана си за излизане от забранителния режим.

Франция обяви намерения, които изглеждат много амбициозни. След 11-ти май, започва тестване на гражданите. То ще е толкова масово, че ще достигне 100 000 теста на ден. А какво ще стане ако диагностицираните нямат пространство у дома, за да бъдат изолирани? Оказа се, че държавата ще ги прати на хотел, съобщи NOVA.

Ще бъде тестван всеки французин, показал дори минимална симптоматика на някакво заболяване. Франция очаква по този начин да изолира между 1 000 и 3 000 нови случая всяка седмица. Разходите за тестовете ще бъдат поемани изцяло от здравната система във Франция. Големи хотелски вериги ще помагат на правителството в борбата с коварния вирус. Ако гражданинът няма къде да изтърпи 14-дневна карантина, може да бъде настанен в хотел, където ще го наблюдават лекари. Няколко френски райони вече предлагат тази услуга. Това ще позволи по-бързото връщане на нормалния живот, макар призивите възрастните да останат у дома да са все още валидни.

На самата дата 11-ти май или на 12-ти няма да правя нищо, защото всеки ще тръгне да излиза навън и ще гледам да съм внимателен. Но признавам, че съм нетърпелив да видя децата, внуците и разбира се, добрите ми приятели. Това обаче ще дойде с времето. Ще бъда внимателен“, казва Мишел, който е пенсионер, живеещ в Париж.

2 юни е следващата ключова дата за Франция. Тогава отварят ресторанти, кафенета и барове. До началото на юни под карантина остава и културния живот в страната. И докато много французи чакат с нетърпение, други смятат, че  опасността е все още налична.

Свалянето на 11-ти май е прекалено рано, но пък е добре, че икономическата активност ще се върне. Всички искаме да излезем от тази трудна ситуация. Лесен начин няма. Нито за хората, нито за правителството", посочва Ален Брежу.

До края на месец май поетапно ще отварят училища. Родителите доброволно ще решават дали да изпратят децата си в клас. Носенето на маски в публичния транспорт става задължително, а глоби ще бъдат налагани на всички нарушители.

Друг основен проблем във Франция е липсата на маски и консумативи. По тази причина, тяхната употреба все още не е задължителна. Много кметства в страната вече инициираха дати, на които да раздават безплатно маски на своите граждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари