Финансист: Не харчете повече от 10% от месечния си доход за пътуване по празници!

2
За Великденската трапеза най-много са се охарчили жителите на Русе и София
За Великденската трапеза най-много са се охарчили жителите на Русе и София

Малко под 100 лева. Толкова струва тази година Великденската трапеза на четиричленно семейство.

Това бяха прогнозните данни на Системата за агропазарна информация. Според очакванията най-големи са били харчовете на жителите на Русе и София, най-малки - тези от Варна и Пловдив. Оправдаха ли се очакванията и защо на всеки празник харчим повече, отколкото можем да си позволим - вижте отговорите от финансиста Стойне Василев и психолога Росица Йорданова, които бяха гости в Сутрешния блок на БНТ.

"Моите наблюдения са, че разходите за празника са по-високи от 100 лв, те не са свързани само с хранителните продукти, но и с пътувания, с допълнителни подробности."

Финансистът съветва да направим правилен разчет на доходите си и да не надхвърляме бюджетния си праг с покупки специално за празника.

"Около 350 000 българи отиват в чужбина за празника и харчат там парите си. Това според мен е добра тенденция, че все повече българи могат да пътуват и да разгледат други страни, тяхната култура. Моят съвет е такива разходи да не са повече от 10% от месечните доходи", добави той.

Хората се впускат във все повече инвестиции, това в своя корен има способност за емоционално развитие, обясни психологът.

"Много важно е как се възпитава духовната ценност и ако това е измеримо с покупките, не влизаме ли в капана на материализма?", каза Йорданова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари