Еврозоната се разделя на 2

0
Еврозоната трябва да се раздели на две с по-силна група около Германия и друга, по-слаба, която да включва и Франция
Еврозоната трябва да се раздели на две с по-силна група около Германия и друга, по-слаба, която да включва и Франция

Еврозоната трябва да се раздели на две с по-силна група около Германия и друга, по-слаба, която да включва и Франция.

За това призова съпредседателят на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ Йорг Мойтен в интервю за Reuters.

Еврото е семето на раздора за Европа, която има различни валутни култури и различни нива на конкурентоспособност“, изтъкна Мойтен.

Еврото е твърде силно за южноевропейските държави, докато за Германия и няколко други държави, то е твърде слабо“, добави той.

„Възможно е по-слабите страни да напуснат“, предположи политикът, споменавайки Италия, Испания, Португалия и Франция. Според него Гърция е толкова слаба, че никоя държава не би желала да има обща валута с нея. 

По думите му Германия, Австрия, Холандия и Финландия трябва да останат ядрото на еврогрупата, въпреки че по-силна валута би навредила на износа на тези страни.

„Това може да причини икономически спад (в Германия). Невъзможно е да се каже колко сериозен. Според мен икономическото забавяне ще приключи след година или две“, прогнозира Мойтен.

Според него излизането от Еврозоната не трябва да бъде свързано с фиксиран валутен курс. „Валутите трябва да могат да дишат“, посочи той.

Германският политик се дистанцира от предложението на крайнодесната си френска колежка Марин Льо Пен, която заяви, че Франция трябва да напусне паричния съюз, но преминавайки към нова национална валута, работеща в рамка, подобна на тази при Европейската валутна единица (ЕКЮ), предшествала еврото.

Заместникът на Льо Пен в Националния фронт Флориан Филипо заяви, че е нормално различните партии да развиват своя собствена политическа визия.

„Нашата не е като тяхната (на „Алтернатива за Германия“). Искаме да си върнем монетарния суверенитет чрез национална валута, адаптирана към нуждите ни, и съгласуван разпад на Еврозоната“, заяви Филипо.

Евроскептичните партии в други европейски държави, като италианската „5 звезди“ също изразиха желание за напускане на валутния съюз.

Коментарите на Мойтен раздразниха някои от неговите съпартийци. Според друг от водещите фактори във формацията – Алис Вайдел еврото има дефектен дизайн.     

„Няма никаква полза да се разделя Еврозоната на северна и южна, защото това не решава фундаменталния проблем. Единственото решение е Германия да напусне Еврозоната“, категорична бе Вайдел, добавяйки, че това е част от базовата програма на „Алтернатива за Германия“. 

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари