Европейска асоциация: Условията в българските психиатрии са неприемливи

0
Нарушаване на човешките права и хаотично предоставяне на психиатрични грижи, пише в първия доклад на Европейската психиатрична асоциация
Нарушаване на човешките права и хаотично предоставяне на психиатрични грижи, пише в първия доклад на Европейската психиатрична асоциация Видео: bTV

Нарушаване на човешките права, неприемливи условия и хаотично предоставяне на психиатрични грижи. Това са част от изводите в първия мониторингов доклад на Европейската психиатрична асоциация за България.

Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски” е едно от местата, за които в доклада се казва, че трябва да бъдат преместени на друго място и да бъдат модернизирани. Препоръчва се още заделяне на значително по-голям ресурс за психиатричната грижа у нас, информира bTV.

Болницата е с капацитет да лекува 130 души. За пореден път тук попада мъж, който твърди, че е отключил заболяване след инцидент. „От 2004-та, откакто направих катастрофата, оттогава почнах да давам на заето. Приятелчето ми загина, аз карах и така”, обяснява мъжът.

Болницата, както и Центърът за психично здраве в София, са сред местата, за които се препоръчва да се преместят в нови бази.

Една психиатрична болница трябва да бъде в общността, за да можем да осигурим по-адекватно и модерно лечение на нашите болни, близо до дома и наистина в общността, а в не в гората”, обяснява директорът на болница „Св. Иван Рилски” – д-р Цветеслава Гълъбова.

В доклада пише още, че у нас психично-здравните услуги са хаотични, условията – неприемливи, персоналът – недостатъчен, заплатите – твърде ниски, няма контрол на качеството, липсва и координация между здравното и социалното министерство.

В концентрационния лагер „Аушвиц” издръжката на един лагерист е струвала повече отколкото издръжката на един пациент в психиатрично отделение в България в момента”, посочи акад. проф. Дроздстой Стоянов – национален консултант по психиатрия.

Сред препоръките е назначаване на Национален клиничен ръководител, който да отговаря за психиатричната грижа и 10% от бюджета на здравното министерство да са за тази област. В момента се заделят пет пъти по-малко.

Европейската психиатрична асоциация препоръчва наблюдението и докладите й за страната ни да се извършват периодично.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари