Европарите за енергийна ефективност почти свършиха

0
Реално платени обаче са 45.% от тях
Реално платени обаче са 45.% от тях

Европарите за енергийна ефективност за фирмите по програма "Иновации и конкурентоспособност" почти свършиха - договорени са 99.56% от общия й бюджет от над 607 млн. лв.

Реално платени обаче са 45.86 на сто от тях, показва справка на в. "Сега" в системата за наблюдение на еврофондовете.

Енергийна ефективност е само едно от направленията по "Иновации и конкурентоспособност". Към останалите няколко - сред които технологично развитие и иновации и предприемачество, също има голям интерес. По двете схеми са договорени съответно 51.97% и 70.28% от ресурса, показва още справката.

Енергийна ефективност е една от най-атрактивните мерки по програмата и това, че парите по нея вече свършват, означава, че фирмите масово залагат на покупката на нови енергоспестяващи машини, икономични поточни линии, изолации и др.

По проекти, свързани с пестенето на ток, работят десетки познати компании.

Така например строителната "Автомагистрали - Черно море" има проект за 4.8 млн. лв., свързан с покупката на високоефективен смесител на асфалт. Дружеството ще се оборудва и с автоматична система за контрол на енергопотреблението. Добилата популярност в последно време с жалбата си срещу строежа на трасето на "Турски поток" през България "Атоменергоремонт" също работи по проект за енергийна ефективност. Срещу 4.9 млн. лв. свързваната с енергийния бос Христо Ковачки компания ще се сдобие с енергоспестяващи технологии в промишлената си система.

Проекти за енергийна ефективност имат и други големи и известни дружества като свързаната с бизнесмена Кирил Домусчиев "Биовет" (2.2 млн. лв.), оръжейната компания "Дунарит" (2.8 млн. лв.), строителните "Главболгарстрой" (3.5 млн. лв.) и "Джи Пи Груп" (4.8 млн. лв.) и др.

Освен фирмите пари по схемата ще получи и Агенцията за устойчиво енергийно развитие. За обучение на 600 човека от 150 фирми и др. и за разясняване на дейностите по енергийна ефективност тя ще вземе 4.1 млн. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари