Евродепутатите снеха имунитета на Жан-Мари Льо Пен

0
Така Франция ще може да го разследва за злоупотреба с евросредства
Така Франция ще може да го разследва за злоупотреба с евросредства Снимка: Guliver/Getty Images

Евродепутатите гласуваха за отнемане на имунитета на Жан-Мари льо Пен, основател на крайнодясната партия "Национален фронт", за да се позволи на Франция да го разследва за неправомерно изхарчени евросредства, информира АФП.

Членовете на Европейския парламент удовлетвориха молбата на френски съдии, които разследват обвинения, че Льо Пен незаконно е поискал милиони евро от парламента, за да плати на базирани във Франция асистенти от тогавашния "Национален фронт".

Дъщерята на Льо Пен, Марин, която ръководи преименуваната крайнодясна партия "Национален сбор", е обвинена по случая. Обвиненията срещу Марин льо Пен включват злоупотреба с доверие във връзка с изплащани европари на съветника Катрин Грисет, която е действала в централата на партията в Париж, а не в парламента в Брюксел и Страсбург, както и на бодигарда Тиери Лежие.

Евродепутат от 80-те години на XX век, Жан-Мари льо Пен е използвал имунитета си, за да попречи на антикорупционно разследване по случая през юни 2018 г.

Разследващите подозират, че партията е използвала парите от Брюксел, предназначени за парламентарни асистенти, за да плаща на служители за партийна работа във Франция.

90-годишният Льо Пен не присъстваше на гласуването в Европейския парламент.

Пред АФП той коментира решението и отбеляза, че не вижда "нищо изненадващо от парламент, който е разделен между две съучастнически групи, левите социалисти и така наречената либерална десница".

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари