ЕЦБ публикува резултатите от оценката на 6 банки у нас

0

Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува резултатите от цялостната оценка на шест български банки вследствие на искането на България за установяване на тясно сътрудничество между ЕЦБ и Българска народна банка.

Цялостната оценка е задължителна част от процеса на установяване на тясно сътрудничество между ЕЦБ и националния компетентен орган на държава членка на ЕС, чиято парична единица е различна от еврото.

Цялостната оценка обхвана УниКредит Булбанк АД, Банка ДСК ЕАД, Обединена българска банка АД, Първа инвестиционна банка АД, Централна кооперативна банка АД и Инвестбанк АД, като всички те се съгласиха констатациите да бъдат оповестени, пише БАНКЕРЪ. Българските органи ще предприемат последващи действия въз основа на констатациите.

Цялостната оценка се състоеше от преглед на качеството на активите (ПКА) и стрес тест, като и двата се основаваха на методологиите, които банковият надзор в ЕЦБ прилага в редовните си цялостни оценки на банките, класифицирани наскоро като значими или с възможност да станат значими.

Прегледът на качеството на активите има по-скоро пруденциален, отколкото счетоводен характер и осигурява на ЕЦБ моментна оценка на балансовата стойност на активите на банките на определена дата (за шестте български банки това е 31 декември 2018 г.). Този преглед също така определя дали е необходимо укрепване на капиталовата база на банката.

Прегледът на качеството на активите на българските банки бе извършен въз основа на актуализираната методология на ЕЦБ за ПКА, която беше публикувана през юни 2018 г. и в нея бе взет предвид ефектът от счетоводния стандарт МСФО 9.

Прегледът на качеството на активите бе допълнен от стрес тест, който показва как биха се променили капиталовите позиции на банките при хипотетичен базов и утежнен сценарий през следващите три години (2019–2021).

За стрес теста бе приложена същата методология като в стрес теста на Европейския банков орган през 2018 г.

Необходимостта от допълнително укрепване на капиталовите позиции бе определена въз основа на същите прагови съотношения като в предходните стрес тестове: съотношение на базовия собствен капитал от първи ред (БСК1) в размер на 8% за прегледа на качеството на активите и базовия сценарий на стрес теста и 5,5% за утежнения сценарий на стрес теста. Съотношението на БСК1 е ключов измерител на финансовата устойчивост на една банка.

Четири от шестте банки, които бяха обект на цялостната оценка – УниКредит Булбанк АД, Банка ДСК ЕАД, Обединена българска банка АД и Централна кооперативна банка АД – нямат капиталов недостиг, тъй като резултатите им не попадат под съответните прагове, използвани в прегледа на качеството на активите и стрес теста. От друга страна, резултатите на Първа инвестиционна банка АД попадат под прага за съотношението на БСК1 от 8%, използван както в ПКА, така и в базовия сценарий на стрес теста, а също и под прага от 5,5% в утежнения сценарий на стрес теста.

Същевременно резултатите на Инвестбанк АД попадат под прага за съотношението на БСК1 от 8%, използван в базовия сценарий на стрес теста, както и под прага от 5,5% в утежнения сценарий на стрес теста.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!
Източник: БАНКЕРЪ

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 0
  6
  Велков
  Добрата новина е, че банковия сектор в България е стабилен и всички проверени банки са минали стрес теста успешно. Хипотетичният утежнен сценарий е много малко вероятен и не отразява реалната ситуация в момента. Резултатите са добри и това е още една крачка за присъединяването на България ще получи в Еврозоната през 2023 г.
 • 0
  5
  lolwut
  Разчистен като пътя до Шенген където шопара само трябваше да боядиса оградите. Абе ти да не си Близалко Близалко, айде ходи да правиш близалки, смешник.
 • 3
  4
  Ивайла
  На фона на доста по-тежкият сценарий, на който бяха подложеи за първи път нашите банки, резултатът е повече от добър. Корекциите, които са наложени се правят с няколко месечни печалби. Пътят към еврозоната изглежда вече разчистен.
 • 0
  3
  Борис
  Тестовете показаха, че банките ни функционират нормално, което е второ подобно потвърждение в последните 3 години, този път от ЕЦБ.
 • 2
  2
  Хахаха
  И ще останем в чакалнята вечно, както стоим вечно в чакалнята за Шенген. Докато гнусни прости полу-прасета полу-хора като Боко Тиквата и Делян Пеевски са на власт така ще е. Най-добре да ги заколим че да се свършат мъките.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-мразя като угася колата и чистачките не застанат по Фън Шуй...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари