ЕС е един от най-големите унищожители на тропически гори

0
За нуждите на европейските консуматори в света се изсичат девствени гори в огромен мащаб
За нуждите на европейските консуматори в света се изсичат девствени гори в огромен мащаб

За нуждите на европейските консуматори в света се изсичат девствени гори в огромен мащаб

Гори в различни точки на света плащат цената за това клиентите в европейските супермаркети да могат да купуват на воля продукти като соя, телешко месо, кафе и какао. Това става ясно от нов доклад на WWF за периода 2005-2017 година. 16 процента от глобалното обезлесяване, резултат от международната търговия, е на сметката на Европейския съюз, предава Факти.бг.

Най-голяма вина носи Китай

На първо място в “Световната ранглиста на унищожителите на гори” е Китай с 24 процента принос в изсичането на тропическите гори. На трето място е Индия с 9 процента, следвана от САЩ със 7 процента. Изследването се базира на наблюдения от сателитни снимки и проследяване на търговските пътища. На първо място в ЕС в Германия. Най-големият унищожител на гори е соята – на нея се дължат 31 процента от обезлесената земя, следвана от палмовото масло (24 %), за чието отглеждане и продукция страдат горите в Южна Америка и Югоизточна Азия. Следват телешкото месо, дървесината, какаото и кафето. Само за осигуряване на нуждите на Германия годишно се унищожава 43 700 хектара гора – площ, равна на половината територия на Берлин.

Обезлесяването вреди на климата

На глава от населението най-големи “унищожители” обаче са нидерландците, белгийците и датчаните. Потреблението и производството обаче нанасят поражения не само на горите в далечни територии, но и на глобалния климат. Европейският съюз е предизвикал не само 16 процента от глобалното обезлесяване в резултат на търговията, но и 116 милиона тона въглеродни емисии, четем още в доклада на WWF. Те отговарят на една четвърт от всички емисии, дължащи се на производството на земеделска продукция в ЕС за година. Докладът въпреки това отчита, че от 2005 до 2017 година Европейският съюз е ограничил вредите върху горите, които нанася чрез вноса – при това с 40 процента. През 2005 година делът от обезлесяването, отговорни за което са били държавите членки, е бил 31 процента. Чак до 2013 година ЕС е останал първенец в “Световната ранглиста на унищожителите на гори”.

Естествените екосистеми са нашата застраховка “Живот”

WWF призовава германското правителство и Европейската комисия (ЕК) към по-ефективни и задължаващи стандарти за опазването на околната среда в международните търговски отношения. Като първа стъпка германското правителство трябва да настоява пред ЕК за въвеждането на съхраняващи горите логистични вериги. “Ерата на унищожение на природата трябва да приключи, защото естествените екосистеми като горите са нашата застраховка 'Живот'",” казва Кристиане Шол от WWF. Доброволните декларации от различни правителства и компании за защита на горите от веригите за доставки до момента са допринесли само за частично разрешаване на проблема. Освен горите, законодателството на ЕС трябва да защитава и други екосистеми. В противен случай унищожаването на природата би преминало от горите към други екосистеми като влажните зони, пасищата и саваните. Те са също толкова важни за климата, биологичното разнообразие и поминъка на местното население, колкото и тропическите гори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!
Етикети

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук