Ердоган искал да дойде в София, но нямал желание

4
Борисов благодари на турския президент, че благодарение на него "българите спят спокойно"
Борисов благодари на турския президент, че благодарение на него "българите спят спокойно"

Борисов благодари на турския президент, че благодарение на него "българите спят спокойно"

"Президентът Ердоган пожела да дойде в София, но няма желание да седне на масата на преговорите с гръцкия премиер Мицотакис. Щом е така, и аз нямам желание за срещата в петък", това заяви премиерът Борисов от Анкара след края на вечерята му с  Ердоган. Борисов благодари на Ердоган, че "българите спят спокойно" и че Ердоган спазва европейските ангажименти по отношение на България, пише вестник Сега.

Преди това турският президент произведе новина, която трая само час.

"Добре. Убеди ме преди малко, в петък идвам в София", каза президентът на Турция Ердоган на Бойко Борисов и българската делегация в Анкара. Миналата събота Борисов съобщи, че планира среща на европейски лидери в София заедно с турския президент пред вид новата криза с мигрантите. Днес през деня инициативата на Борисов "увисна", тъй като стана ясно, че утре - вторник, в Гърция ще бъдат Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и Давид Сасоли. Потвърждението на Ердоган явно променя нещата. Преди това се твърдеше, че  в София ще дойдат и премиерът на Хърватия Андрей Пленкович, който в момента председателства ЕС, и канцлерката на Германия Ангела Меркел, която е следващият председател на Съюза. Една от целите на срещата в София ще е и разговор между Ердоган и Мицотакис, който да тушира напрежението между Гърция и Турция от последните години.

Преди полета към Анкара Борисов каза: "Отивам на една приятелска вечеря с моя колега и приятел турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Конфликтът в близост до нас е много голяма бомба за в бъдеще. Той влияе върху икономическия растеж, туризма, а когато към него прибавим и коронавируса, нещата могат да станат драматични"

В протоколната част от срещата премиерът похвали Ердоган, че демонстрира "много добър английски вече". А след позирането на двамата за снимки и видеоклипове, представителите на медиите излязоха. Преди това Борисов бе посрещнат пред двореца „Бештепе“ в Анкара, където е срещата с Ердоган, от вицепрезидента на Турция Фуат Октай.

По-рано Борисов припомни, че Ердоган е провел четири телефонни разговора - с президентите Доналд Тръмп, Еманюел Макрон, канцлера Ангела Меркел и с него. Той допълни, че отива в Турция, за да си гарантираме добрите отношения с Анкара и за в бъдеще. 

"Голяма грешка е да се изкарва армията срещу мигрантите. Решението е да се създаде изнесен център за сигурност, в който те да бъдат преместени. Този център трябва да бъде извън територията на ЕС и да бъде платен с европейски пари", смята Борисов. По отношение на кризата в Сирия, българският премиер поиска незабавно спиране на военните действия там, мир и разбирателство.  „Ние не сме посредници. Аз олицетворявам тревогите и позициите на България“, каза Борисов. Той обясни, че през последните дни е разговарял многократно с водещите лидери на ЕС по тяхна инициатива. Сред тях са и Макрон, и Шарл Мишел, и канцлерът Ангела Меркел.

Борисов заяви, че преди да излети обратно от Анкара за София, ще трябва да проведе 14 телефонни разговора с европейските лидери. Той се надява, че неговата мисия ще бъде успешна, а ако ли не, тогава е важно да гарантираме поне българската сигурност.

Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е уверила Борисов, че ЕК ще даде пълната си подкрепа на Гърция и България, вкл. и чрез отпускане на допълнителна помощ на двете страни чрез „Фронтекс" за граничните зони. По-късно снощи Борисов е разговарял и с канцлера на Австрия Себастиан Курц, както и с гръцкия си колега Кирякос Мицотакис. Те са се обединили около това, че са необходими спешни дипломатични стъпки с цел спиране на мигрантския поток към Европа.

Междувременно Гърция обяви, няма да приема молби за убежище през следващия месец. Причината е струпването на около 10 000 бежанци по границата с Турция и множеството опити за достигане на гръцки острови в Егейско море. Правителството в Атина предупреди, че всички нелегални имигранти ще бъдат депортирани обратно в Турция, предаде БНР.  

Гърция ще увеличи присъствието на военни и полиция в проблемните точки, реши на извънредно заседание Националният съвет по сигурността. По-рано се стигна до сблъсъци, след като някои мигранти са замеряли с камъни граничната охрана, а силите на реда са отвърнали със сълзотворен газ и водни оръдия. 

Властите се притесняват, че при създалата се ситуация местното население може да търси саморазправа с мигрантите. На остров Лесбос, до който вчера достигнаха 600 души с лодки, местните блокираха пътя до вече препълнения бежански център. Цивилни групи по бреговете се опитват да спират приближаващи лодки. 

Гръцкото външно министерство заяви, че Турция провежда дезинформационна кампания и съобщенията за десетки хиляди мигранти, които са влезли в Гърция, са неверни. Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви пред в. „Дейли Сабах” че 100 000 мигранти са преминали границата с Гърция.

Турция започна да пропуска имигранти към Европа заради ситуацията в Северозападна Сирия, където Анкара е във все по-открит конфликт със силите на Башар Асад, припомня БНР. Военните действия предизвикаха нови бежански вълни. Според турския президент Реджеп Ердоган Европейският съюз не спазва и условията на споразумението от 2016 г., с което югоизточната ни съседка се ангажира да възпре на своя територия прииждащите от Близкия изток хора. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари