ЕП: Пари от Брюксел само срещу върховенство на закона

1
Мнозинството в Европейския парламент подкрепя въвеждането на нов постоянен механизъм за наблюдение на върховенството на закона в ЕС
Мнозинството в Европейския парламент подкрепя въвеждането на нов постоянен механизъм за наблюдение на върховенството на закона в ЕС

Мнозинството в Европейския парламент подкрепя въвеждането на нов постоянен механизъм за наблюдение на върховенството на закона в ЕС 

Предстои тази седмица евродепутатите да гласуват резолюция, в която се очаква да одобрят законово задължение общностните институции да следят за спазването на ценностите, залегнали в договора за присъединяване. Налагането на наказания при нарушения засега липсва, особено от страна на Европейската комисия, отбеляза вносителят на предложението Михал Шимечка ("Обнови Европа", Словакия).

"Европейските ценности не са за продан. Ще продължим да преследваме нарушенията. Взаимното доверие и сътрудничеството са в основата на ЕС", каза зам.-председателят на Еврокомисията Вера Йоурова.

Европейският парламент подкрепя и предложението занапред осигуряването на средства от бюджета на ЕС да бъде съобразено със състоянието на върховенството на закона в държавите от общността. Това показаха изказванията на представителите на парламентарните групи при обсъждането на възможността за задействане на нов европейски механизъм за следващия общ бюджет.

От името на германското председателство на Съвета на ЕС Михаел Рот заяви, че процесът може да бъде болезнен, но е необходим. Правата на малцинствата не са специални, а равни. ЕС не е само единен пазар, а общност със споделени ценности. Всички държави от ЕС трябва да получават еднакво отношение, посочи той.

Европейският парламент обсъжда в Брюксел състоянието на правовата държава и основните права в България. Евродепутатите ще се запознаят и с доклад за създаване на нов европейски механизъм за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. ЕП очаква този механизъм да въведе законово задължение всяка година да се изготвя доклад за положението по тези въпроси в ЕС. Евродепутатите ще се запознаят и с възможностите занапред състоянието с върховенството на закона да бъде обвързано с отпускането на средства от общия бюджет.

В доклада се уточнява, че новият механизъм следва да замени съществуващите средства за наблюдение, сред които и механизма за сътрудничество и проверка, прилаган спрямо България и Румъния. Предлага се новите годишни доклади да съдържат ясни препоръки за всяка държава, придружени със срокове и цели за изпълнение, и да бъдат последвани от годишни или спешни доклади.

В предходното десетилетие бяха нанесени нагли удари по ценностите на ЕС в няколко държави, посочват вносителите. ЕС е изправен пред невиждана и нарастваща криза на основните ценности, и това застрашава дългосрочното му оцеляване като демократичен проект за мир, се допълва в текста. ЕП изразява дълбока загриженост, че в няколко държави от ЕС се увеличават и укрепват авторитарни и нелиберални тенденции, допълнително утежнени от пандемията от Ковид-19 и икономическата рецесия, както и от корупцията, дезинформацията и обсебването на държавата от частни интереси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари