Експерт: Някой иска да накара българите да купят 3 милиона вериги за сняг

0
Безумни промени в правилата за движение по пътищата
Безумни промени в правилата за движение по пътищата Видео: NOVA

Дискусията около новите правила на пътя се задълбочава и все повече хора и организации ги оспорват.

За 4 дни в Института за пътна безопасност постъпиха 75 страници възражения по трите законопроекта. Предоставили сме ги в Министерския съвет и МВР”, заяви Богдан Милчев от Института за пътна безопасност и бивш шеф на КАТ, предава NOVA.

Някой иска да накара българите да купят 3 милиона вериги за сняг. По новия проект ни задължават всички автомобили да бъдат оборудвани с вериги, а в същото време не са задължителни зимните гуми”, коментира Милчев.

 Даде и друг пример – с пешеходните пътеки.

В момента определението за пешеходна пътека е маркирана или немаркирана, като второто изречение е, че пешеходните пътеки са продълженията на тротоарите в кръстовищата. Второто изречение отпада в новия закон и остава – маркирани и немаркирани. Задаваме въпроса: Кои са тези немаркираните пешеходни пътеки?”, заяви Милчев.

Що се отнася до риска, шофьор с глоби да остане без книжката си, въпреки че си е платил, Милчев обасни, че основният проблем е в информационната система.

Дълги години сме работили с така наречените терминали и сме въвеждали информацията по един начин. Когато тази информация трябва да се прехвърли в една съвременна система са се прехвърлили много грешки, които във времето ще се изчистят. Другият голям проблем на системата е, че взаимодействието с други системи – в случая с банковите – не функционира достатъчно ефективно с това приложение, което КАТ предлага”, обясни Милчев.

Новите правила на пътя коментира и Павел Савов от Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт.

Личната мобилност е много важна за хората с увреждания. Хората с увреждания шофират адаптирани автомобили. Мога да бъда равностоен участник в движението. Но мислим, че хората с увреждания не са видими в тази нормативна база”, заяви Савов.

От сдружение „Велоеволюция” пък оспорват правилото да носят задължително каска и светлоотразителна жилетка.

Тези аксесоари са полезни, но не може да се налагат като униформа”, заяви Радостина Петрова, сдружение „Велоеволюция”. „Законът явно е писан от хора, които никога не са се качвали на колело. Забранено е хората на велосипеди да карат в изправена позиция на тялото. Ако изкачвам по наклон и трябва да набера скорост или трябва да прескоча някакво препятствие. Това е основно умение за каране на колело.”

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари