Еднакви стандарти за автопрегледите в целия свят

1
Документите от годишния технически преглед на регистрираните в България автомобили ще се признават в половината свят
Документите от годишния технически преглед на регистрираните в България автомобили ще се признават в половината свят

Превозно средство, което е одобрено в България, ще се продава без допълнителна бюрокрация в още 87 държави и обратното, а също и ще се признава тапията му за периодичен технически преглед.

Това обсъдиха на международна среща в Женева представители на страните-членки на Организацията на обединените нации (ООН), предаде Монитор.

От 2000 г. насам страната ни е договаряща страна по спогодбата на ООН от 1958 г. за отстраняване техническите пречки пред търговията с моторни превозни средства между договарящите страни. На срещата в Женева, на която от България представител е шефът на ИА „Автомобилна администрация“ (ИААА) Красимир Сребров, е придвижена процедурата за международно одобряване на типа за превозно средство (IWVTA).

Това ще доведе до намаляване на административната и финансовата тежест за производителите, тъй като когато даден производител притежава международно одобряване на типа за превозно средство той ще може да го пуска на пазара и продава във всички договарящи страни без да е необходимо издавено на отделно одобряване на типа във всяка държава“, коментира Сребров.

По време на заседанията се разглеждат предложения за изменение на различни правила от спогодбата, която регламентира техническите предписания, оборудването и частите, които могат да бъдат монтирани в превозните средства. „Обсъждат се идеи за приемане на еднакви предписания за периодичните технически прегледи и за взаимното им признаване, както и промяна на изискванията към оборудването, обучението на техническите специалисти и контрола на пунктовете“, допълни шефът на ИААА.

До четири месеца се очаква да бъде разработена и въведена система електронната база с данни за обмен на документация за одобряване на типа. Достъп до системата ще бъде предоставен на всички договарящи страни, като тя ще може да се използва освен от органите по одобряването на типа и по регистрация, за надзор на пазара, производителите, техническите служби, доставчиците и др. Към настоящия момент остава отворен въпросът с начините за финансиране на разработването на системата от вътрешния бюджет на ООН, от вноски от страните или с помощта на автомобилната индустрия.

По думите на Сребров един от основните приоритети в бъдеще ще бъде въвеждането на изисквания към автоматизираните и автономните превозни средства.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари