Движението без причина в градовете също може да бъде ограничено

5
Хората да се движат с декларация и в града. Това е най-вероятно следващата мярка, която вече е обмислена и е въпрос на време да бъде въведена, заяви Мутафчийски
Хората да се движат с декларация и в града. Това е най-вероятно следващата мярка, която вече е обмислена и е въпрос на време да бъде въведена, заяви Мутафчийски Видео: bTV

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България.

Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове.

Това обяви председателят на националния щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

"Въпрос на време е да бъде въведена тази мярка", обяви той.

В момента движението от и до областните градове е позволено само по работа, за осигуряване на лекарска помощ, за оказване на помощ на възрастни роднини.

В неделя новорегистрираните случаи на заразени с коронавирус са 8 и броят им вече е 346. Всички нови случаи са в София, където хората с позитивни тестове са 214. От новите установени случаи на Covid-19 двама са настанени в болница – един лекар в Александровска болница на 69 години и 61-годишен пациент в "Света Анна". Останалите се лекуват вкъщи. От тях един мъж се е върнал от Испания през Германия. Тестван е в Германия, където се оказало, че пробата му е положителна. Местните здравни власти го уведомили за това по телефона.

От всички заразени до момента 17 души са медицински персонал.

"Допускаме, че заразените са повече от официално установените и ловим 2 на 11", коментира проф. Мутафчийски.

В болница се лекуват 125 човека. От тях 13 са в интензивен сектор.

Починалите са 8, а средната им възраст спада на 66 години. Средната възраст на жертвите се снижава, тъй като и младите хора могат да развият усложнения и да загинат, обясни Метафчийски. "Да не се изгражда в обществото отношение, че само възрастните боледуват и умират. И младите хора могат да загинат особено като свършат апаратите", коментира той.

Последната жертва на вируса е 51-годишна жена, настанена в болницата в Благоевград. Късно в събота в същата болница почина 74-годишната ѝ майка, която също беше диагностицирана с Covid-19. В болницата в Благоевград в събота почина още един пациент. Мутафчийски отрече да има проблем в здравното заведение. "И в София почти всеки интубиран загива. И в Италия, и в Испания е така", коментира той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари