Дунав мост трябва да е връзка, а не преграда между България и Румъния

0
Проблемът със задръстванията на Дунав мост е проблем на русенци, на българите и Европа
Проблемът със задръстванията на Дунав мост е проблем на русенци, на българите и Европа

„За една година  през ГКПП „Дунав мост”, в посока Русе – Гюргево, преминават приблизително 1 000 000 леки автомобила и 300 000 товарни автомобила. Редовно от българската страна се образува километрична опашка от товарни автомобили. Ако бяхме в Шенген, както правителството обещава години наред, трафикът през моста щеше да е значително облекчен”.

Това каза водачът на листата на „БСП за България” Елена Йончева по време на разговора си с Димитър Чорбаджиев – ръководител на „Гранична полиция“ – Русе, на ГКПП Дунав мост. Тя коментира, че не сме в Шенген поради три причини – огромната корупция, лошата съдебна система и липсата на предвидимост. 

Корупцията у нас изстисква 22% от БВП всяка година. Ако България не губеше тези огромни средства, те щяха да отидат не само за Дунав мост, а в икономика с принадена стойност, за достойни средни заплати и пенсии”, каза още Елена Йончева.

Пенчо Милков: Дунав мост трябва да е връзка, а не преграда между България и Румъния

„Проблемът със задръстванията на Дунав мост е проблем на русенци, на българите и Европа. Обяснението на властта е, че мостът е „тесен“ и не може да поеме увеличения трафик, въпреки че  проблемът идва и от многото дублирани контроли от двете страни на моста на българските и румънските служби”, каза народният представител от ПГ „БСП за България” Пенчо Милков

Той коментира, че състоянието на пътната настилка на моста от българска страна не е добро, въпреки че всяка година се правят „козметични закърпвания“ на дупките. Милков добави, че никой не обръща внимание на основата, а бетонните плочи са силно компрометирани.

„Събират се такси за преминаване на моста, като събраната сума от държавата е повече от 25 милиона лева годишно. Това означава, че за две години и половина държавата събира пари, с които може да се направи основен ремонт на моста, така както направи Румъния”, заяви народният представител. Той каза още, че трафикът на тежки автомобили драстично се увеличава всяка година и това трябва да е възможност и енергия за Русе, а не да генерира проблеми.

„Мостът трябва да е връзка, а не преграда между България и Румъния”, заключи Пенчо Милков.

По-късно кандидатите за евродепутати Елена Йончева и Петър Витанов и народните представители Пенчо Милков и Георги Стоилов се срещнаха с екоактивисти от Русе.

С тях те обсъдиха друг наболял проблем на града – замърсяването на въздуха. Русенци обясниха, че от няколко години Русе е подложен на системни обгазявания, за които РИОСВ Русе и лаборатории твърдят, че не са опасни за здравето. Те припомниха, че жителите на града са излизали на протести, писали са апели, писма, обръщения към ЕК, кмета на общината, а народните представители от БСП са задали десетки въпроси свързани с качеството на въздуха и добавиха, че всичко това е без видим резултат.

Екоактивистите припомниха още, че Общинският съвет, с мнозинството на ГЕРБ, е отхвърлило искането на 15 000 русенци за провеждане на референдум за чистия въздух на града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари