ДПС иска празно квадратче в бюлетината

0
Йордан Цонев: Заедно с Делян Пеевски пишем нов закон
Йордан Цонев: Заедно с Делян Пеевски пишем нов закон Снимка: БГНЕС

Ще предложим законодателна промяна, според която ЦИК служебно ще трябва да заличава номера на кандидата в листата, който съвпада с номера на партията.

Това обяви зам.-председателят на ДПС и член на ЦОБ на партията Йордан Цонев в сутрешния блок на bTV.

Това е мярка срещу феномена 15/15, при който кандидати влизат в парламента с преференции благодарение на съвпадението в номерата.

Ръководството на ДПС е водило предварителен разговор с всички "деветки" в листите преди изборите и те са обещали, че ако бъдат избрани, ще се откажат. Същото е направил и Ангел Исаев от Бургас, който обаче в крайна сметка реши да не напуска Народното събрание и заради когото Камен Костадинов подаде оставката си. Цонев нарече постъпката на Костадинов като знакова и като морален акт, който е високо оценен от цялата партия ДПС.

"201 депутати са от системни партии, 39 - националисти. Всички изолират националистите. Цяла Франция се обединява срещу Льо Пен", разкритикува задаващата се управленска формула Йордан Цонев. И цитира думи на Еманюел Маркон, стигнал до балотажа на президентските избори във Франция: "С патриотизма на всички французи ще се борим с националистите на Франция." "Патриотизмът обединява, национализмът разделя. Въпреки председателството на ЕС, в Словакия изолираха крайните националисти. Председателството не е аргумент", подчерта Цонев.

"Закони, които подкрепят икономическото развитие и битката с бедността ще подкрепяме, но при гласувания, от които зависи съществуването на този кабинет, ще сме "против". Ще бъдем острата опозиция", предупреди Цонев. Той е категоричен - кабинетът "Борисов 3" няма да изкара пълен мандат, заради същата системна грешка на "Борисов 2", каквато според ДПС е участието на "Обединени патриоти" във властта.

БСП е против икономическата политика на ГЕРБ - иска държавата да строи заводи. Ние подкрепяме икономическата политика на ГЕРБ, но сме против националистите, разграничи Цонев двете партии.

Заедно с Делян Пеевски и други депутати от движението пишем закон за ограничаване на административната тежест върху бизнеса, съобщи още депутатът.

"Чест прави на Българската православна църква, че не се меси в политиката. Държавата да гледа как чужда държава финансира вероизповеданието на 1 милион българи и да не прави нищо", възмути се Цонев, визирайки намесата на Турция през партията на Лютви Местан. "Вероизповеданията да се финансират от държавата, за да няма никаква зависимост. Правили сме изчисления с Владислав Горанов, че издръжката им ще е общо 20-25 млн. на година, 3/4 от които ще отидат за православието. Толкова ли струва националната сигурност", реторично попита Йордан Цонев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари