Доналд Тръмп отправи остро предупреждение към Северна Корея

0
Искам мир чрез сила
Искам мир чрез сила Снимка: БГНЕС

Президентът Доналд Тръмп отправи остро предупреждение към Северна Корея, като я прикани никога да не подлага на изпитание решимостта на САЩ и съюзниците им, предаде Франс прес.

В реч в Националното събрание в Сеул в края на посещението си в Южна Корея той призова всички отговорни страни по света да обединят сили, за да изолират "бруталния режим" на Северна Корея, като го лишат от "всяка форма на подкрепа, снабдяване или признание".

"Днес аз се надявам, че говоря не само от името на нашите страни, но от името на всички цивилизовани страни, когато казвам на Севера: Не ни подценявайте. И не ни подлагайте на изпитание", заяви американският президент, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

По думите му режимът в Пхенян е изтълкувал сдържаността на Америка в миналото като слабост, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

"Това би било опасна грешка. Сега САЩ имат напълно различна администрация от тази в миналото", продължи той. "Америка не търси конфликт или конфронтация, но няма да бяга от нея", предупреди той.

"Няма да позволим американски градове да бъдат заплашвани с разрушение. Няма да бъдем сплашени. И няма да допуснем най-бруталните жестокости в историята да бъдат повторени тук, на тази земя, в защита на която сме воювали и умирали", добави Тръмп, напомняйки за Корейската война от 1950-53 г.

Тръмп нарече "извратен режим" и "жестока диктатура" властта в Пхенян, описвайки как хиляди севернокорейци страдат в лагери, подлагани на мъчения, глад, изнасилвания и убийства "на постоянна основа".

"Светът не може да толерира заплахата на един неуправляем режим, който го заплашва с ядрено опустошение", подчерта Тръмп, връщайки се към твърдата реторика срещу Северна Корея, след като само ден преди това изглеждаше сякаш се беше отказал от войнствения тон за сметка на по-мекия подход "на моркова вместо тоягата".

"Искам мир чрез сила", заяви днес президентът. Той спомена американското военно присъствие в региона, включващо "трите най-големи самолетоносачи в света" и ядрени подводници, разположени, "където трябва". САЩ напълно възраждат въоръжените си сили и харчат стотици милиарди долари за най-новото и добро оръжие, което може да бъде построено сега в света, заяви американският президент, цитиран от ТАСС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари