Доналд Тръмп: Изборите са измама!

0
Президентът поиска да спрат гласуването
Президентът поиска да спрат гласуването Видео: Ройтерс

Президентът поиска броенето на гасовете да спре; привърженици на демократите вече протестират срещу изборните резултати

Гласуването в Мичиган, Уисконсин, Пенсилвания, Северна Каролина и Джорджия ще реши кой ще бъде следващият президент на САЩ. Засега Доналд Тръмп води в и в петте щата, пише Сега.

В изявление от Белия дом Доналд Тръмп отправи безпочвено обвинение в "измама“ на президентските избори, след като обяви, че е победител без обаче резултатите да подкрепят твърдението му. "Това е измама за американската общественост", каза президентът. "Това е срам за страната ни. Бяхме готови да спечелим тези избори. Честно казано, ние спечелихме тези избори", каза той.

Президентът обеща резултатите да бъдат оспорени от Върховния съд на САЩ. "Ще стигнем до Върховния съд. Искаме гласуването да бъде прекратено “, каза Тръмп.

Доналд Тръмп изпревари Джо Байдън в ключови щати в битката за президентския пост. Благодарение на предварителния вот, Байдън поведе в Охайо, Пенсилвания и Северна Каролина, но Тръмп навакса и вече е лидер. Тръмп води и в останалите два щата, в които изборните резултатите не са окончателни. Сегашният президент загуби един щат, който спечели през 2016 г. - Аризона, но той няма съществена тежест в американските избори.

Тръмп обаче спечели Флорида, взе Тексас и е на път да победи в Джорджия, като преди това спечели електоралните гласове на Индиана, Кентъки и Западна Вирджиния. Без изненади, Джо Байдън е начело в Ню Хемпшир, Вирджиния, Ню Джърси и Върмонт - през 2016 г. там победи Хилари Клинтън. Също очаквано Байдън взе Ню Йорк, Масачузетс, Мериленд и Делауеър, а Тръмп взе чиста победа в Оклахома и Тенеси.

Засега електоралните гласове са 239-213 в полза на Байдън.

За да стане президент, един от претендентите трябва да събере 270 електорални гласа. Байдън поведе и в гласовете на избирателите на национално ниво. В почти всички неприключили броенето щати обаче води Доналд Тръмп и той все още има реални шансове да спечели изборите.

Байдън заяви пред избирателите си, че е на пътя на победата, че всяка бюлетина е важна. Той заяви, че вярва в победата в Пенсилвания, в която в този момент Тръмп води с 15 на сто. Според Байдън, днес може и да не стане ясен крайния резултат. "И момчета, вече сте ме чували да казвам това - всеки път, когато минавам покрай къщата на дядо ми в Скрънтън, чувам как ми казва - Джоуи, трябва да повярваш! И баба също казва така! Повярвайте момчета! Ние ще спечелим!" - така завърши следизборната си реч Байдън.

Доналд Тръмп също обясни, че вярва в победата, но "те се опитват да я откраднат". "Никога няма да им позволим да го направят. Гласовете не могат да се подават след затваряне на урните", допълни Тръмп в пост в туитър. Час по-късно, Тръмп и вицепрезидент Пенс обявиха, че вече са спечелили тези избори.

Предварителните очаквания бяха битката за президентския пост да се реши от гласуването в 6 ключови щата - Аризона, Флорида, Северна Каролина, Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания. Тези шест щата представляват 101 от 270-те електорални гласа, необходими за победата, а през 2016 г. всички те бяха взети от Тръмп. Десетте щата, които дават най-много електорални гласа в САЩ са - Калифорния - 55, Тексас - 38, Флорида - 29, Ню Йорк - 29, Илинойс - 20, Пенсилвания - 20, Охайо - 18, Мичиган - 16, Джорджия - 16 и Северна Каролина - 15.

Преди 4 г. Тръмп спечели Щатите с 304-227 електорални гласа, въпреки че Хилари Клинтън взе 2.1% повече от гласовете на избирателите на национално ниво, или близо 3 млн. повече реални гласове.

Привърженици на Байдън от Сиатъл и столицата Вашингтон вече започнаха протести срещу изборните резултати:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари