Домусчиев: Минималната работна заплата трябва да бъде процент от средната

0
Нормално е както в момента е в ЕС минималната работна заплата да е малко над 40% от средната. Така трябва да се определя тя и в България, каза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България
Нормално е както в момента е в ЕС минималната работна заплата да е малко над 40% от средната. Така трябва да се определя тя и в България, каза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България

Най-правилната формула за определянето на минималната работна заплата (МРЗ) е да бъде процент от средната работна заплата, която отразява специалистите с образование, които движат развитието и икономиката на България.

Това заяви председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев по време на петото издание на конкурса "Кмет на годината 2017", съобщава Economic.bg.

По думите му изчисляването на минималната работна заплата трябва да се случва по определена формула, а не да се определя по преценка на социалния или финансов министър. „Тя трябва да отразява действителността, производителността на труда и социалните елементи”, каза председателят на КРИБ. Той даде пример със Словакия и други европейски страни, в които методът е такъв.

Нормално е както в момента е в ЕС минималната работна заплата да е малко над 40% от средната. Така трябва да се определя тя и в България", каза още той.

Домусчиев обясни факта, че през последните няколко години, благодарение на развитието на нашата икономика, средната работна заплата пораства с неимоверни темпове, което автоматично означава, че движи и минималната работна заплата. "Това е нещо реално", каза той. „Аз не мога да споря колко трябва да е минималната работна заплата и дали трябва да е 500, 600 или 800 лева. Аз искам да има формула, която да е вързана със заплатата, която получават хората, които работят и създават блага”, е мнението на бизнесмена.

Според Домусчиев осигурителните прагове са отживелица. „Всяка една индустрия трябва така да определя заплатите си, че да може да задържи специалистите, за да не избягат в чужбина или при конкурентите", каза той.

Той коментира и днешния протест на КНСБ, който според него не е оправдан, а ръководството на конфедерацията се опитва да оправдае оплакванията на членовете си и на хората, които ги подкрепят в търсенето на популярност и имидж, които „през последните години явно са се поизгубили”. И може би да покажат, че все още са живи.

Той добави, че докладът на ЕК, който анализира периода 2014-2016 г. показва, че в България увеличението на заплатите в пъти надхвърля производителността на труда, което не е нормално за ЕК и даже е притеснително. „Така че всякакви други твърдения са просто несериозни и са евтин популизъм, който се опитват да прокарат синдикатите”.

Според него те просто са събрали членовете си, платили са им автобусите и най-вероятно държавните предприятия са командировали работниците си до тази разходка в София. „Видели са хората София и до 17 часа са искали да се приберат, за да спазят работното време и да са си при семействата. Това представлява този протест, пълен панаир.”

Кирил Домусчиев коментира и бюджет 2018, който според него е достатъчно консервативен, базиран е на ръста на икономиката, който и работодателите очакват. „Надяваме се дори да го надхвърлим, ако не ни пречат. Смятам, че Министерство на финансите си е свършило добре работата.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари