Доклад за скандалите в София вече е във Вашингтон

1
Папката съдържа информация за атаките на бизнесмена Васил Божков срещу правителството и конкретно срещу Владислав Горанов и Бойко Борисов
Папката съдържа информация за атаките на бизнесмена Васил Божков срещу правителството и конкретно срещу Владислав Горанов и Бойко Борисов Снимка: Alex Wong / Getty

Специален доклад за скандалите в България на американското посолство е изпратен в понеделник към Държавния департамент.

Папката съдържа информация за атаките на бизнесмена Васил Божков срещу правителството и конкретно срещу Владислав Горанов и Бойко Борисов.

Това съобщиха дипломатически източници пожелали анонимност, цитирани от Фрог нюз. Въпросният доклад няма нищо общо с редовните информации и грами. В папката се съдържат разкрития и събрана информация от американските тайни служби, които действат на българска територия по силата на натовските споразумения и двустранните договори.

Особено внимание било отделено на българските политици и управленци, замесени в скандалите. Става дума за такива не само по линия на хазартния бос, но и по извършваните арести от прокуратурата и повдигнатите обвинения на много хора.

Същите източници твърдят още, че към Васил Божков е проявен силен интерес от американските институции, които противодействат и разследват пране на пари, банкови сметки с неясен произход, пари от контрабанда и подпомагане на терористични формирования. За тях Божков бил много ценен като свидетел в това отношение, защото предоставяната официална информация по линия на партньорството между службите невинаги съвпадали с реалността.

Такъв доклад със сигурност има и няма да е единствен. Американската посланичка г-жа Херо Мустафа е в близки отношения с българския премиер Бойко Борисов, но Вашингтон иска да е наясно с какви хора си партнира. Американците търпят „свои хора“ докато са им полезни, но когато се компрометират са безпощадни към тях, заяви български бивш висш дипломат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари