Добрият холестерол означава преждевременна смърт

0
Учени от Вашингтон направиха преврат в медицината!
Учени от Вашингтон направиха преврат в медицината! Снимка: Shutterstock

Прекомерната консумация на възхваляваните като полезни мазни риби може да Ви вкара в гроба, предупреждават американски специалисти, цитирани от в. „Дейли експрес“. 

Мазните риби като сьомга, скумрия и сардина често са възхвалявани заедно с плодовете и бобовите култури като полезни за намаляване на риска от инсулт и инфаркт заради свойството им да повишават нивата на „добрия“ холестерол в кръвта, предаде БТА.

Авторите на настоящото проучване от Вашингтонския университет обаче са установили, че и по-високите, и по-ниските нива на липопротеина с висока плътност (HDL), известен като „добър“ холестерол, са свързани с повишен риск от преждевременна смърт.

Изследването е публикувано в изданието на американското Дружество по нефрология. Откритието ни изненада. Досега се смяташе, че по-високите нива на „добрия“ холестерол оказват благоприятно влияние. Връзката им с повишения риск от ранна смърт е неочаквана и все още не е напълно изяснена.

Изясняването й изисква по-нататъшни проучвания, казва Зияд ал-Али от изследователския екип. Години наред специалистите възхваляваха „добрия“ холестерол заради свойството му да подпомага отстраняването на плаките на „лошия“ холестерол (LDL – липопротеин с ниска плътност) от артериите. 

За целите на настоящото проучване авторите му са анализирали данни за бъбречните функции и холестеролните нива на над 1,7 милиона мъже ветерани, наблюдавани в продължение на 10 години.

Специалистите са установили, че както по-високите, така и по-ниските нива на „добрия“ холестерол са били свързани с повишен риск от преждевременна смърт сред участниците в изследването, независимо от степента на бъбречните им функции.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари