Днес най-добре ще е на морето

1
Времето ще е най-приятно по морето и в планините
Времето ще е най-приятно по морето и в планините Снимка: Dunavmost

Жълт код за високи температури е в сила за 19 области на България за днес.

Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София област и град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Хасково и Ямбол.

 

В тези области времето ще бъде горещо с максимални температури над 35 градуса. Възможни са здравословни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

В същото време около и след обяд на места в Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще има условия за градушки.

На морето ще е най-добре.

Нормално, най-приятно днес ще е по морето и в планините. По Черноморието ще бъде слънчево, без екстремно високи температура.

Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 27 и 30°, а на морската вода 26 - 27°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще приятно, но трябва да се има предвид, че е възможно бързо развитие на летни бури, около и след обяд, и главно над Западна България.

Ще е предимно слънчево. Около и след обяд, в масивите от Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и там на места ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевични бури. Ще духа умерен югоизточен вятър, по билата югозападен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 24°, на 2000 метра - около 19°.

В същото време за отделни райони в областите Плевен и Русе за днес е обявен екстремален индекс за пожароопасност, сочи още сайтът на НИМХ. Това означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни и трудни за овладяване пожари с въвличане на дървесните корони.

За останалите територии на областта важи оранжев индекс, който означава, че опасността от пожари е много голяма. Такава опасност има и на места в областите Монтана, Плевен, Велико Търново, Разград, Силистра, Добрич, Стара Загора, Хасково, Ямбол и Бургас.

На хората се препоръчва да бъдат внимателни сред природата, да не палят огън на открито, нито да изхвърлят незагасени цигари.

Разхлаждането идва в сряда.

През нощта срещу понеделник валежите ще продължат и ще обхванат и централните райони от страната. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток-югоизток. Ще е горещо с максимални температури между 33° и 38°.

В началото на следващата седмица вятърът отново ще се ориентира от север-северозапад, ще бъде слаб до умерен. С преминаването на студен атмосферен фронт температурите ще се понижат, по-съществено в северозападната половина от страната.

На места от запад на изток ще има и краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури; по-голяма е вероятността за интензивни явления в понеделник в Западна и Централна Северна България. Възможни са и градушки. Във вторник преваляванията ще са в североизточните, а след обяд и в отделни планински райони.

В сряда северозападният вятър ще се усили. Облачността ще е променлива, по-често до слънчево. Краткотрайни превалявания, предимно слаби, ще има на малко места в страната. Температурите слабо ще се повишат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари