Дишането в Русе е вредно за вас и за хората около вас!

1
Камбана, противогази и маски изразиха протеста на Русе за чист въздух
Камбана, противогази и маски изразиха протеста на Русе за чист въздух Видео: Русе Медиа

Протест за чист въздух бе организиран тази сутрин в 8 часа в Русе.

Поводът са зачестилите обгазявания в града, предимно вечер и в нощните часове. Хората, макар и да не бяха много на брой – било заради отпускарския сезон или заради ранния час, настояват за адекватни мерки от страна на институциите, тъй като търпението им вече е на изчерпване. Те не приемат резултатите от проверките на екоинспекцията, която до момента не е установила кой е конкретният виновник за замърсяванията през последните 10 дни.

Протестът започна със звън на камбана, за да се събудят отговорните за екологията на града институции, предаде Русе Медиа. С маски и противогази хората изразиха притеснението си, че мръсният въздух трови децата им, а миризмите стават все по-разнообразни и непоносими.

„За съжаление продължаваме да страдаме от това да не можем да спим на отворен прозорец през лятото. Ето снощи отново в 3.30-4 часа имаше поредната миризма, която се стелеше навсякъде в района на Товарна гара. За съжаление ,тъй като проблемът стана разпознаваем и в другите квартали, почнаха да се оплакват хората навсякъде“, сподели Ростислав Кандиларов.

Според Румяна Кунчева трябват спешни, дори драстични мерки. „Защото да се глоби предприятието, ще извади парите, ще ги плати, но за нас най-важното е да се отстранят всички тези щети, да се спрат, ако трябва, предприятията. Първото нещо е да се намерят точно източниците и оттам вече да се тръгне, за да се спрат наистина всички тези отрови, които ги дишаме. Защото жалко е най-вече за младото поколение и за децата“, коментира възрастната жена.

Сред протестиращите е и Мирена, която живее в Англия, но се е върнала у дома за две седмици. Казва, че първото нещо, което е усетила, е мръсният въздух. „Искам по-чист въздух за Русе, градът се трови от години. Надявам се все повече да се събираме и хората да се научат да изявяват недоволството си, единствено по този начин ще започнат да се получават нещата“, казва тя.

Въпреки извънредните проверки от екоинспекцията, до момента не е установено кой трови въздуха в Русе. Освен констатираните незаконни сметища, депа за изгаряне на гуми и разлив на гудрон, все още се търси евентуален промишлен замърсител.

Протестиращите настояват общината да закупи собствена апаратура, за да мери замърсяването независимо от екоинспекцията. Паралелно започна и подписка за организиране на местен референдум, свързан с чистотата на въздуха.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари