Дипломатически скандал между Австралия и Турция

1
Заради непремерено изказване на Реджеп Ердоган
Заради непремерено изказване на Реджеп Ердоган Снимка: ADEM ALTAN / AFP / Getty Images

Дипломатически скандал между Австралия и Турция заради непремерено изказване на Реджеп Ердоган.

Австралийският премиер Скот Морисън не прие извиненията на Турция за коментар, направен от турския президент след нападението срещу джамии в новозеландския град Крайстчърч, съобщава БТА.

По-рано Ердоган се изказа крайно негативно за австралийците, които осъждат исляма и заяви, че за тях е по-добре да не посещават Турция, като напомни за битката при Галиполи по време на Първата Световна война.

В тази битка, която е най-голямата победа на Османската империя, загиват хиляди австралийски и новозеландски войници, които тогава се сражават под знамето на Великобритания. Един от командирите на турската армия тогава е Мустафа Кемал Ататюрк, който по-късно полага основите на модерната светска държава в Турция.

Пред посланика на Турция в Канбера Морисън каза, че думите на Ердоган са били изключително обидни за австралийците и много неразумни. Те нарушават обещанието, изсечено върху камък в Галиполи. Първият президент на Турция Ататюрк казва тогава, че загиналите там войници сега лежат в земята на приятелска страна.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари