Диабетът - фактор за тежко протичане на COVID-19

0
Днес отбелязваме Световния ден за борба с диабета
Днес отбелязваме Световния ден за борба с диабета

Диабетът – пандемия и рисков фактор за тежко протичане на Ковид-19

Отбелязваме Световния ден за борба с диабета - едно от най-разпространените заболявания на 21 век, от което страдат деца и възрастни.

Тази година темата е „Медицинската сестра и Диабетът”.

Темата на Световния ден за борба с диабета има за цел да повиши осведомеността относно ключовата роля, която сестрите играят в подкрепа на хората с диабет. Медицинските сестри представляват половината от световната здравна работна сила, пише ДНЕС+. Те помагат на хората с редица здравословни проблеми.

Диабетът е хронично заболяване, което придобива мащабите на световна епидемия – от него страдат над 360 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. Годишно 7 милиона души се разболяват, от тях 70 000 са деца.

СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет тип.

Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първият тип, а при възрастните се развива основно вторият тип диабет.

Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет.

Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието.Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др.

При болшинството от хората с диабет тип 2 обаче липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод. Последствията и усложненията от диабета могат да бъдат много тежки и с висока цена както за отделната личност, така и за цялото общество. Важно е да се знае, че редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета с 35%.

Особено важно е извършването на профилактични прегледи при ендокринолог, а при пациентите с диагностицирано заболяване периодичните прегледи при специалист-ендокринолог са наложителни най-малко веднъж на 6 месеца и дори по-често.

Лечението на заболяването е комплексно и включва както контрол на нивото на кръвната захар, така и на другите съпътстващи диабета рискови фактори – артериална хипертония, дислипидемия, затлъстяване. В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет.

Едно то най – големите предизивкателства, свързано с децата и тяхното обучение, беше дали те могат да посещават училище и кой може да помогне, в случаи, че детето изпадне в хипоглекимя, например. В края на миналата година, във Варна ендокринолози обучиха медицински перосонал в училища, които да знаят как да бият инсулин на учениците.

Причината е, че все още има медицински сестри, които отказват да помагат на децата да си сложат инсулин или да си измерят кръвната захар или не се чувстват уверени да го правят. Подобни манипулации обаче отнемат по-малко от минута, изискват елементарни аритметични действия и натискането на няколко копчета.

Според данните на община Варна, 45 са децата с диабет, които се обучават в общински учебни заведения, но в детската клиника на университетска болница „ Света Марина”във Варна фигурират двойно повече пациенти. Много родители крият, че децата им са с диабет, за да не бъдат дискриминирани. От години началникът на детската клиника, професор Йотова апелира, че е необходима наредба от МЗ за отношение и поведение към хронично болните деца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари