Девет обещания, които си даваме, но не изпълняваме

0
Само десет на сто от хората съумяват да спазят новогодишните си решения
Само десет на сто от хората съумяват да спазят новогодишните си решения Снимка: Thinkstock/Getty Images

Съдейки по статистиката, само десет на сто от хората съумяват да спазят новогодишните си решения.

Обикновено до средата на февруари повечето добри намерения за промяна са се изпарили.

Отговор на въпросите как да се придържаме трайно към новогодишните си решения дават международни експерти, цитирани от в. "Дейли експрес".

Решение за поддържане на добра форма

Ако до февруари решението ви да поддържате добрата си форма се е изпарило, въпросът е как да промените нагласата си, така че да се придържате и занапред през годината към намерението си? Отговор на питането дава бивш олимпийски гмуркач:

"Придържането към новогодишните решения често е трудна задача. На моменти човек има чувството, че не успява да се справи. Ако сте решили да поддържате добрата си форма, но усетите порив да се излегнете пред телевизора, вместо да се запътите към залата за фитнес, можете да спазвате следното правило - първо тренировката, а след това любимото телевизионно шоу за награда".

Решение за творчество

Ако сте решили през новата година да усвоите ново умение, например шиене или пекарство, или най-сетне да напишете романа, който винаги сте искали, е много вероятно да се окаже, че не намирате достатъчно време за това. В случая Хариет Грифи, автор на книга за креативност, дава следните препоръки:

"Записвайте идеите си в тетрадка или се присъединете към групи от хора със същите интереси, които ще ви осигурят нужната подкрепа. В крайна сметка можете да откриете приятел, който също има проблеми с мотивацията, и с него да се държите взаимно отговорни.

Решение за по-малко махмурлуци

Ако сте прекалили с чашката по празниците и сте се зарекли, че повече няма да пиете, вероятно ще установите, че това е непосилна задача. Препоръката на експертите в случая е вместо да се заричате, да откриете баланса между добрите намерения и действията си, защото по този начин ще си спестите усещането за ограничение.

Решение да прекарваме повече време със семейството

Хората имат доброто намерение да прекарват повече време с близките си, но в съвременния забързан свят това често е сериозно предизвикателство.

Психолози обаче съветват да се организираме така, че по-често да намираме време за семейни сбирки, тъй като те допринасят за освобождаване от напрежението и подобряват чувството за благоденствие.

Решение за по-здравословно хранене

След преяждането по Коледа и Нова година не е чудно, че едно от най-популярните решения за следващата година е да се придържаме към здравословно хранене. Според нутриционистката Клоуи Лейбовиц ключът към успех в този случай е да не бъдем перфекционисти:

"Ако постоянно се стремим към съвършенство, сме обречени на провал. Затова хапвайте здравословни плодове и зеленчуци на воля, но не се чувствайте виновни, ако понякога Ви се приисква торта. Поддайте се на това изкушение и след това продължете по обичайния начин, без да си вменявате вина, да се наказвате и да затъвате в негативни мисли".

Решение да бъдем по-организирани

Ако сте сред хората, които постоянно губят вещите си из разхвърляната къщата или апартамент и ги откриват седмици по-късно, когато вече не са им необходими, съветът на експертите е да подредите дома си.

"Поставете си реалистични цели. Вероятно няма да е по силите ви да се справите с целия хаос за една седмица. Ако поставянето на краен срок е твърде стресиращо, подреждайте поетапно при всяка удобна възможност".

Решение за любов

Ако една от основните ви цели през новата година е да откриете любовта, започнете с това да казвате "Да" по-често, съветва Сузи Лейн от агенцията за запознанства Mutual Lane.

"Ако роднини или приятели Ви поканят на парти, приемете, тъй като не знаете кой ще присъства. Това ще Ви отнеме само няколко часа, но може коренно да промени живота Ви. Ако срещнете човек, когото смятате за подходящ партньор, избягвайте да организирате първите си срещи на едно и също място, за да избегнете усещането за "дежа вю".

Стремете се да посещавате прояви, които са по вкуса и на двама ви, за да разчупите леда и да си спестите първоначалното изнервяне.

Решение за отказ от цигарите

Ако сте взели едно от най-популярните и най-трудни новогодишни решения - да спрете цигарите, е изключително важно да не преминавате през начинанието сами, а да си изградите солидна система за подкрепа. Можете да разговаряте с личния си лекар или друг специалист, за да откриете най-подходящата възможност за справяне с вредния навик, препоръчват експерти.

Ако някой колега или приятел също е решил да се пребори с тютюнопушенето, можете да споделяте прогреса си и да се подкрепяте взаимно, когато начинанието ви се струва непосилно. Споделянето намалява вероятността от провал, а опасението, че можете да разочаровате човека, с когото следвате една и съща цел, ще ви крепи в трудни моменти.

Решение да пътуваме повече

Вероятно много от нас мечтаят за екзотични пътешествия до Малдивите или остров Мавриций. Тези дестинации обаче не са "по джоба" на всеки. За сметка на това има куп по-евтини и не по-малко привлекателни възможности.

Съветът към хората, които желаят да пътуват повече, но не могат да си го позволят, е да заделят малка сума на всяка заплата, която след известно време ще им позволи кратко и зареждащо с позитивни емоции пътешествие.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари