Децата у нас пият със 147% по-скъп сок от тези в Германия

0
Стоките са купени от магазините на една и съща търговска верига в три европейски столици
Стоките са купени от магазините на една и съща търговска верига в три европейски столици Снимка: БГНЕС

За 147% по-скъп детски сок в София, отколкото в Берлин, информира омбудсманът Мая Манолова, по време на широка обществена дискусия под наслов „Европа на два стандарта при храните - защитени ли са правата на българските потребители“, посветена на разликите в качеството на храните в държавите от Западна и Източна Европа.

Това потребителско проучване е за това как стоки под една и съща марка, под един и същи бранд се предлагат в три европейски столици – Берлин, Виена и София.

Изследвани са съставките посочени в етикетите и сравнение в цените. Стоките са купени от магазините на една и съща търговска верига в три европейски столици. „Ние направихме собствено проучване с помощта на български майки, които живеят в Берлин и във Виена, а и такива в София, като сравнихме някои детски продукти - бебешки пюрета, бебешки сокове”, каза Манолова.

По време на форума тя съобщи, че са открили няколко продукта. Първият, който представиха беше детско пюре, което в София се предлага с по-висок процент рапично олио и с по-висока цена – в рамките на 26%.

Детски шоколадово-млечен десерт пък при предлагането му на пазара в София съдържа с 1% по-малко шоколад и по-малко мляко – с 3%, но пък цената му е с 93% по-висока от тази в Берлин и с 16% по-висока от тази във Виена. Установили също така, че има и продукти, които са с еднакви съставки, но със значително по-високи цени в България.

„Като например детски сок, който е с еднакви съставки в сравнение със същия в Берлин, но с 147% по-висока цена”, каза тя.

Източник: FROG NEWS
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари