Деца и възрастни почистиха „Пещера Орлова чука”

1

На 7 юни 2015 г. експерти на РИОСВ - Русе, техни приятели, деца и внуци почистиха терена около Природна забележителност /ПЗ/ „Пещера Орлова чука”. Това е най-леснодостъпният защитен обект до град Русе. Така екипът на инспекцията участва за пореден път в кампанията на БиТиВи „Да изчистим България заедно“, в която министерството на околната среда и водите за четвърта поредна година е партньор

Пещерата е обект на посещения от природолюбиели в разрешения период от началото на април до началото на ноември месец. Прилежащите й територии, попадат в Защитена зона „Ломовете” от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Пещерата е обитавана от над 8 вида прилепи, районът е богат на защитени растителни и животински видове. В околността могат да се наблюдават редки грабливи птици, влечуги и изключително рядкия вид пирамидална орхидея.  

Обектът се стопанисва от Община Две могили. Теренът е добре поддържан, почиства се редовно. Преобладаваха отпадъците от опаковки. След почистването, част от експертите и най-малките участници посетиха пещерата и с интерес изслушаха увлекателния разказ на екскурзовода. 

ПЗ „Пещера Орлова чука” е една от лесно достъпните за туризъм защитени територии, затова експертите на РИОСВ - Русе призовават бъдещите посетители да не допускат замърсяване с отпадъци.

В рамките на деня, на територията на инспекцията (области Русе, Разград и Силистра) се депонирани общо 27 тона отпадъци на действащите депа. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари