Десислава Атанасова: Машинното гласуване ще бъде още по-скъпо за местните избори

0
По думите ѝ, аргументите на ЦИК са, че гласуването е било трудно, вотът е неоправдано скъп
По думите ѝ, аргументите на ЦИК са, че гласуването е било трудно, вотът е неоправдано скъп Снимка: БГНЕС

Цената на машинното гласуване ще бъде още по-висока за местните избори. Това каза депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на правната комисия в Народното събрание Десислава Атанасова в интервю за БНР.

Депутатката от Дулово посочи, че след проведените избори ЦИК е изготвила анализ за предстоящо гласуване чрез машини в много повече секции. По думите ѝ, аргументите на ЦИК са, че гласуването е било трудно, вотът е неоправдано скъп.

Тя припомни, че цената на 1 машинен вот е 59 лв. в сравнение с 0.71 лв. за хартиена бюлетина. Особено сериозно внимание е обърнато, че цената ще е още по-висока за предстоящите избори за общински съветници и кметове, уточни Атанасова.

Спецификата на местните избори изисква специфична настройка на отделните машини за отделните СИК-ове. Някъде ще трябва да бъдат настройвани за три вида, другаде за четири вида избори, добави Десислава Атанасова.

Ако остане, машинното гласуване ще бъде сериозно предизвикателство при преброяването на преференциите за общинските съветници. От ЦИК смятат, че увеличаването на броя на секциите с машинно гласуване ще доведе до увеличаване на несъответствия и грешките в протоколите, подчерта зам.-председателят на правната комисия в НС. По думите ѝ, българските граждани разчитат на хартиената бюлетина и не проявяват интерес към машините. 

Атанасова отбеляза, че са предложили машинно гласуване да отпадне на парламентарни и местни избори, защото в такова становището на вносителите – ГЕРБ, "Воля" и "Обединени патриоти". 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари