Депутатите са сърдити на Лозан Панов

0
Критикувал ги за калпави закони
Критикувал ги за калпави закони Снимка: Flashnews.bg

Депутатите от парламентарната правна комисия, които в четвъртък трябваше да приемат годишния доклад на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, демонстрираха, че критиките му са ги подразнили сериозно.

От ГЕРБ, ДПС и Обединени патриоти се ядосаха на съдията и заявиха, че се опитвал да заема политически позиции чрез отчетите, които отразяват работата на съдилищата през изминалата година, пише mediapool.bg.

„Сигналът” за атаката срещу Панов бе даден от правосъдния министър и доскорошен ръководител на същата комисия Данаил Кирилов. Той прочете извадки от доклада на шефа на ВКС, които ясно показвали какво прави Панов. Министърът обясни, че с колебание поискал думата, защото се притеснявал от превратно тълкуване на изявленията му. След това каза, че много добре знае кои медии как ще отразят новината.

Огън от всички посоки

Ядът на Кирилов бе предизвикан от констатации в годишния доклад за работата на съдилищата. В него парламентът се критикува заради навика си да заобикаля тълкувателните решения на съда, които по закон са задължителни, чрез промени в законите. В доклада са посочени два примера. Първият - тълкувателното дело на ВКС, с което бе разширен кръгът на близки, които могат да получават обезщетения при смърт на пътя. След това решение депутатите опитаха да въведат таван на обезщетенията, което доведе до скандал.

Другото бе за делата на КПКОНПИ. ВКС реши, че гражданската конфискация се спира, ако обвинението срещу определен човек е отпаднало. Веднага след това съдът беше остро критикуван, че по този начин ще потънат редица дела, а тогавашният депутат Кирилов внесе промени, за да се заобиколи решението на ВКС.

Публично демонстрираното неуважение към високия професионален капацитет, опита и мъдростта на съдиите от Върховния касационен съд не пречи на българския парламент и на изпълнителната власт да настояват за участието на върховните съдии в работни групи за подготовката на законодателни изменения и в заседания на парламентарни комисии по обсъждането на законопроекти. Все повече обаче тези покани и следващото ги игнориране на отстояваните позиции от съдиите от ВКС потвърждават съмненията, че участието на върховните съдии цели легитимиране на предварително взети законодателни решения”, пише доклада на ВКС по този повод.

На това Кирилов отвърна, че по време на спор във Висшия съдебен съвет реагирал емоционално, защото бил такъв човек. Панов напомни, че тогава министърът настоявал съветът да не приема неговите доклади, което се случвало за първи път.

Не е работа на председател на ВКС да заема политически позиции”, заяви депутатът от Обединени патриоти Християн Митев.

Емил Димитров –Ревизоро пък опита да успокои министър Кирилов и му каза, че също като него бил емоционален. Димитров заяви, че недоумява защо Кирилов бил готов да си подаде оставката, ако наблюдението от ЕК върху България не отпадне.

Вие сте министър на три петъка, не може да носите отговорност за неща, които са се случвали години наред”, заяви Ревизоро.

Панов бе критикуван и от ДПС. Хамид Хамид спомена тълкувателни решения на ВКС, които били в полза на олигарси. Йордан Цонев също говори за тълкувателната дейност на съда.

Димитър Лазаров от ГЕРБ заяви, че в следващите си доклади Панов трябва да включи и анализ защо се отменят присъдите на долните инстанции, а не да представя само суха статистика.

Веселин Маринов под прозорците

В края на дискусията съдията напомни на депутатите, че ако искат ВКС по-рядко да тълкува законите, трябва да ги приемат по-ясни и недвусмислени.

В съвсем различен тон премина изслушването на главния прокурор Сотир Цацаров. От ДПС заявиха, че дават висока оценка на работата на специализираната прокуратура. Единствената препоръка на Хамид бе да се реши проблемът със сградата им, която в момента е тясна. Изслушването на Цацаров бе прекъснато само от силна музика под прозорците на залата.

Секунди по-късно залата избухна в смях, защото се оказа, че това е песен на Веселин Маринов. От ДПС се пошегуваха, че това е протест, защото Маринов искал пак да пее на концертите на ГЕРБ. А Цацаров обеща да говори по-високо на микрофона, за да го чуват в залата. След два неуспешни опита заяви: „Не мога повече”.

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари