Депутатите правят обратен завой за отнетите заплати на над 270 души

1
Това ще стане със спешната промяна на закона
Това ще стане със спешната промяна на закона Снимка: БГНЕС / архив

Управляващите ще върнат отнетите временно заплати на шефове на агенции и политическите кабинети на министрите.

Спешната промяна на закона става само седмица след като в стремежа си да демонстрират съпричастност към засегнатите от кризата, депутатите решиха от 1 април да лишат от възнаграждения себе си, премиера, членовете на правителството и политическите им кабинети за периода на извънредното положение. 

Така след удръжките от заплатите за данъци и осигуровки, решението е останалата сума да бъде превеждана по сметка на здравното министерство за борба с коронавируса. Решението важи и за членовете на правителството.

Преди окончателното гласуване на промените Красимир Ципов се опита да извади политическите кабинети и шефовете на агенции, но процедурата по гласуване беше започнала и от ДПС подчертаха, че подобна редакция би била нарушение на правилника на парламента, който е със статут на закон. В общия случай без заплати остават зам.-министри, шеф на кабинет, директор на дирекция връзки с обществеността, в някои министерства обаче има и специализирани длъжности, които също попадат в графата "останали без заплати". По този начин и главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев остана без възнаграждение, защото е част от политическия кабинет на Министерството на здравеопазването.

"Това са много хора, беше грешка и не беше това идеята", признават пред Mediapool депутати от управляващото мнозинство.

Още след гласуването ГЕРБ и партньорите им във властта "Обединени патриоти" са предложили миналия четвъртък промяна в решението, с която да върнат заплатите на част от засегнатите.

Това предложение обаче вече е оттеглено. По информация на медията е възможно поправката да мине през Министерския съвет.

"Като го прецезираме, после ще го внесем", лаконично обясни Красимир Ципов, без да конкретизира каква ще е процедурата.

До самото решение за заплатите се стигна след публичен скандал, тъй като поредното увеличение на възнагражденията на висшите длъжности в държавата се падна в началото на април. Така основната заплата на народните избраници трябваше да стане 4284 лв., докато маса предприятия и бизнеси изнемогват, безработицата расте заради короновирусната епидемия, а бюджетът трябва да се актуализира заради кризисни разходи и очакван спад на приходите. Премиерът Бойко Борисов взе нещата в свои ръце и нареди на ГЕРБ да внесат предложение за замразяване на въпросните заплати на нивото от декември 2019 година - т.е. 3747 лв.

Обсъждането отне цял ден на парламента, след като БСП, "Патриотите" и "Воля" поискаха още по-голямо намаление на депутатските заплати и накрая ГЕРБ изненада с предложение за пълната им отмяна за времето на извънредното положение, което бе удължено до 13 май.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари