Депутатите избират шеф на КПКОНПИ

0
Процедура е предизвестена и се превръща в церемония, която официализира избора на Цацаров, заявиха от левицата
Процедура е предизвестена и се превръща в церемония, която официализира избора на Цацаров, заявиха от левицата Снимка: БГНЕС / архив

Депутатите започнаха обсъждането на кандидатурите за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Управляващите издигнаха настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, а ПГ на "Воля" депутатът Симеон Найденов. Новият шеф на комисията трябва да довърши мандата на Пламен Георгиев, който подаде оставка след разразилия се скандал "Апартаментгейт".

В началото депутатът Спас Гърневски представи доклада на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси. Сотир Цацаров беше допуснат в залата в 9:30. Депутатът от ГЕРБ Георги Марков отиде лично да стисне ръката на главния прокурор, който седна на последния ред, пише вестник СЕГА.

Пламен Христов от "Воля" представи техния кандидат Симеон Найденов: "За нас от воля борбата с корупцията е толкова важна колкото борбата с картелите, която е визитна картичка". Той изтъкна още, че за "Воля" на първо място е превенцията на корупцията.

Емил Димитров Ревизоро пък представи Цацаров. "Бяхме подложени на медийни атаки, на политически атаки..Много е лесно да се представи Цацаров, защото той е всичко това, което другите не са", изтъкна депутатът от обединени патриоти.

Крум Зарков от левицата взе първи думата при започналите разисквания. "Непрекъснато се занимаваме с корупцията и с прословутата КПКОНПИ. Резултатите от тази трескава активност се измерват в скандали. Изследванията на общественото мнение показва че корупцията остава начело на проблемите. Страхувам се и че след днешния ден това ще остане така". Има различни причини да не подкрепим нито една от двете кандидатури", обяви Зарков. 

"Цацаров е кандидатура на управляващото мнозинство. Последствие от решението председателя на КПКОНПИ да се избира от НС. Проверяваните си избират проверяващите", посочи Зарков. Допълни: "Всяка състезателност на процедурата е напълно илюзорна". Той се аргументира, че тази процедура по избор е предизвестена и се превръща в церемония, която официализира избора. "Ако нещата не тръгнат добре, в случаи на скандал, изборът ще е на парламента. Това не е честно. За да бъде ясна отговорността при избора на такъв орган, а и да ограничим органа от властта, ние предлагаме председателят да се избира от президента. В концепцията си Цацаров приема напълно обърканата философия на КПКОНПИ", посочи Зарков. По негови думи всички органи, които се сляха в този орган изминаха един жизнен път - оставки, скандали. "По тази плоскост се движи и КПКОНПИ", заяви депутатът от БСП. "Не смятам, че страната ни достига задоволителен резултат в борбата с корупцията"… добави още той.

След това Веселин Марешки взе думата и разкритикува Крум Зарков, че опозицията абдикира от важните въпроси.

Християн Митев от НФСБ пък обяви, че "ако бяхме президентска република, щеше председателят на КПКОНПИ да го назначава президента". Зарков репликира на Марешки, че няма значение какво ще каже един кандидат, политическите групи ще го подкрепят с политическо решение.

Георги Марков от ГЕРБ обяви, че "няма как да си успешен главен прокурор толкова години, а да не можеш да ръководиш една комисия. Темите обаче които подхвана Зарков са извън персоналния въпрос", каза той. Марков уточни че невероятните скандали на върха на правозащитната система са основен проблем. Според него е необходимо парламентът да излезе с резолюция, защото съдебната система се политизира. "Как така ще си позволява председател на ВКС да се разследват премиер и главен прокурор. Кой си ти бе господинчо?", попита Марков и добави: "Хелзинският комитет да гледа чистотата и хлебарките в тоалетните и да не се занимава… Марков завърши с призива: "Дайте да не се фокусираме върху прокуратурата, а да видим какъв съд имаме".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че "ако попитаме някой извън тази зала с какво свъзрва комисията, повечето хора ще кажат с незаконно придобитата тераса на бившия шеф", визирайки Пламен Георгиев. "За награда премиерът го направи консул. Това прилича на стимулиране и възнаграждаване с постове за корупция. Цацаров сподели, че ще опита да събуди КПКОНПИ. Тази комисия не е заспала, тя е мъртво родена. Тя няма правомощия по НК, не разследва", посочи Нинова. Според нея противодействие на корупцията е само заглавие.

Тя разкритикува ГЕРБ, че мислят мандатно: "Колеги, не може да се мисли мандатно при борбата с корупцията". Нинова обърна внимание, че няма да е прецедент, ако президентът има представител в държавен орган като антикорупционната комисия и призова депутатите да не спекулират, че БСП иска президентска република. Нинова декларира, че БСП няма да подкрепят кандидатите за председател на комисията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари