Ден 113: Недоволните отново на площада. И студентите протестират

1
И днес под прозорците на властта граждани ще поискат оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев
И днес под прозорците на властта граждани ще поискат оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев

И днес под прозорците на властта граждани ще поискат оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Гражданското недоволство не стихва вече 113 последователни дни.

Хронологията на днешния протест.

19:40 часа.

Движението на кръстовището при Софийския университет е блокирано от демонстрантите. Намеренията на протестиращите студенти са да отидат до Орлов мост, където отново да блокират другото възлово кръстовище, предаде FrogNews.

18:50 часа.

С протест на студентите започна днешната демонстрация срещу управляващите. Пред сградата на Софийския университет се събраха младежи от различни университети. Последният повод за техния гняв е изказването на Бойко Борисов, който заяви, че не харесва младите протестиращи.

В района, станал известен като “Триъгълника на властта” продължават всяка вечер да се събират граждани. Те държат исканията им от ден 1 да бъдат изпълнени - оставка и предсрочни избори и смяна на главния прокурор. Недоволството им е провокирано от липсата на демокрация, разпространена корупция и проблеми с независимостта на съдебната власт.

Такива констатации бяха направени и от Брюксел. Погледът на Европа бе насочен към България заради продължаващите протести на сънародниците ни в чужбина. Европейската комисия излезе с първия си доклад за върховенството на закона в Европейския съюз, който очерта доста сериозни проблеми, пред които е изправена страната ни. Те бяха повторени и от резолюцията, гласувана и приета от депутатите в Европейския парламент.

Междувременно продължава международният отзвук на случващото се у нас. Редица авторитетни издания следят протестите срещу управляващите и публикуват изключително критични към властта в България материали. В един от последните такива се посочва, че страната ни може да се окаже проблем за цяла Европа и да покаже двойните стандарти в Европейската народна партия, която иска да обвърже отпускането на европейски средства за пострадалите от COVID-19 държави с върховенството на закона. България обаче изглежда попада в “мъртвата точка” на ЕНП.

А иначе - общо пет национални протеста под надслов “Велико народно въстание” са се провели в страната от началото на демонстрациите. Сериозни ескалации имаше по време на първия, третия и последен национален протест.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Прозяване е начинът, по който тялото ви казва, че ви остава само 10% заряд на батерията.

Харесай Дунавмост във Фейсбук