Данните на Томислав Дончев също са "изтекли"

0
От тях се вижда, че е свързан със сина си. Има информация и за боновите му книжки
От тях се вижда, че е свързан със сина си. Има информация и за боновите му книжки Видео: bTV

"Кибератаката срещу НАП е много тежък инцидент. По-лошо би било само „само ако някой бе заличил или променил данните”, смята вицепремиерът Томислав Дончев.

Това не е игра. Целта на хакера не е била да покаже колко е велик. Тази атака цели да дестабилизира България, заяви Дончев в „Тази събота” по bTV.

Ако е организирано в страната, целта е да се клати правителството, а ако е организирано отвън – да се дестабилизира държавата”, смята вицепремиерът, но отбеляза, че избягва прибързани констатации.

Това не е единствената атака през изминалата седмица”, разкри Томислава Дончев и отбеляза, че чистота на опитите за хакване на сайтове на държавни институции са се увеличили доста.

Правени са тестове и одити на системите”, заяви вицепремиерът, според когото основният проблем е, че системата на НАП не само съхранява данни, но и предоставя електронни услуги, което прави тези данни уязвими.

„Кибервойната е непрестанна”, убеден е Дончев, но споделя, че правителството харчи изключително малко за своята киберсигурност.

Разходите за сигурност на дигиталните системи на правителството е 5 милиона на година, а ако искаме да се по-сигурни трябва да харчим повече, категоричен е Дончев.

Той също е пострадал от пробива в сървъра на НАП и неговите данни са изтекли.

„От тях се вижда, че съм свързан със сина си. Има информация и за боновите ми книжки от масовата приватизация”, каза вицепремиерът.

Трябва да се направи детайлен анализ на изтеклите данни и възможността да се злоупотребява с тях, заяви Дончев.

Важно е да възстановим доверието на хората в електронните услуги. Това е една от целите на вицепремиера.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари