Даниела Даритков: Следващата година ще имаме една гарантирана финансова устойчивост

0
Реформата в здравната система не трябва да е революционна, а поетапна
Реформата в здравната система не трябва да е революционна, а поетапна Снимка: БГНЕС

В бюджета на Националната здравноосигурителната каса са заложени 400 млн. лв. повече за здравноосигурителни плащания.

Това каза председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова, след като бюджетът на Касата за 2020 г. беше приет от депутатите, предаде репортер на БГНЕС.

По думите на Дариткова това дава възможност да започнат прегорите с БЛС по теми като цени, обеми, съдържание и цени на клинични пътеки и цени на дейности в извънболничната медицинска помощ.

“Този увеличен бюджет дава възможност реформата да се осъществи на ниво експертиза от гледна точка на съсловните организации”, заяви тя.

Депутатът припомни, че са гласувани и допълнителни 6 млн. лв. за плащане на първична извънболничната помощ, 3 млн. повече за специализирана извънболничната специализирана помощ и още толкова за изследвания.

Реформата в здравната система не трябва да е революционна, а поетапна. Следващата година ще имаме една гарантирана финансова устойчивост на системата на здравно осигурителните плащания”, коментира Дариткова.

Тя обяви, че задълженията за лечение на българите в чужбина са изплатени през 2019-та. и са заложени очакваните разходи.

“Очаквам предложение от ръководството на НЗОК за оптимизиране на механизмите, по които български граждани попадат за лечение в чужди лечебни заведения”, заяви Дариткова и поясни, че до това решение трябва да се прибягва само, ако у нас не може да се осигури лечение и по спешност.

Тя коментира и оттеглянето на предложението за лекарствата за онкотерапията.

“През Преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК се промени Закона за здравното осигуряване и разписахме механизъм, по който фармацевтичните фирми ще връщат средства над рамката на бюджета, за който се договорят с НЗОК, обясни тя и добави, че този механизъм досега е бил записан в Наредба.

На въпрос на БГНЕС защо са отхвърлили предложението на БСП лекарствата на тежко болни деца до 14 г. да са безплатни, председателят на здравната комисия каза, че тази акция е била с популистка и е лишена от медицинска или нормативна логика.

“Това предложение не беше добре формулирано. Така или иначе децата, които са с тежки заболявания, – като захарен диабет или епилепсия, получават безплатни лекарства”, уточни Дариткова и добави, че предложението на социалистите държавата да плаща сиропи за кашлица не е приемливо, тъй като повечето от тях са хранителни добавки, а другите не фигурират в позитивни лекарствено списък.

От своя страна здравният министър Кирил Ананиев увери, че не се отказват от здравната реформа.

“С новия бюджет се осигуряват повече средства и то не само за сегашните дейности, но и за други”, коментира Ананиев.

Той обяви, че по новия здравен модел ще работят през 2020 г., за да може да влезе през 2021 г.

Министърът увери, че няма да има проблем със средствата за лекарства за хората с редки заболявания. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари