Да спрем циганския терор!

0
Протестиращите в Смолян станаха над 200
Протестиращите в Смолян станаха над 200 Снимка: Агенция Фокус

Над 200 души се включиха в протестното бдение „Да спрем циганския терор!”, организиран от Младежкото патриотично сдружение „Родопски хайдути”, в квартал „Устово”, предаде Радио „Фокус“ – Смолян.

Повод за протеста бе сбиване в града, при което двама цигани от Хасково счупиха черепа на 27-годишен мъж от кв. „Устово”, който в момента е настанен за лечение в болница в Пловдив в тежко състояние и с опасност за живота.

Сборният пункт на протестното шествие беше пред Хаджичоневата къща в квартала, стопанисвана от сдружението. Протестиращите се отправиха към площада и спряха пред читалището. Братът на пострадалото момче благодари на всички, дошли да подкрепят протеста и да се противопоставят на насилието, и заяви, че законите трябва да важат за всички.

Моля се единствено брат ми да се оправи и тогава по законов ред да търсим справедливост“, каза той. Председателят на Сдружението Манол Ружинов заяви, че вижда как в Смолян се заражда едно гражданско общество, което в последните 10 - 15 години е отсъствало. „Нашето послание към смолянчани е да бъдат толерантни, както винаги са били, но същевременно и да не си затварят очите за такива зверства, било то от страна на цигани или българи. За съжаление в повечето случаи са замесени цигани и това няма как да се прикрие. Нашето послание е "Не на терора и насилието“, каза Ружинов.

Председателят заяви, че ако пострадалият има нужда от парична помощ за лечението си, ще направят всичко възможно да се организира благотворителен концерт за събиране на средства.

По-рано днес Районният съд в Смолян се произнесе двамата мъже, които нанесоха жесток побой на 27-годишният Георги Кадиев да останат с постоянна мярка „Задържане под стража”. Определението може да се обжалва на 14 юли пред Окръжния съд. Обвиняемите са неосъждани, неженени и са от родом от села в Хасково. Единият е с инициали М. С. и е с основно образование, а другия - С. С. е със средно образование.

Съдът се произнесе като взе най-тежката мярка спрямо двамата обвиняеми - „Задържане под стража” до приключването на съдебния процес. Съдът прецени, че е налице обосновано предположение за извършените от тях две престъпления и че има опасност да се укрият от правосъдието”, коментира районният прокурор Георги Карпаров.

Двамата мъже – на 21 и 23 години, бяха задържани от полицията веднага след побоя, станал на 6 юли, около 13.00 часа, в района на Строителния техникум в кв. „Устово”.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари