Д-р Мангъров: Българите са болни заради касовата медицина

6
Изсмукана от пръстите епидемиология побърка хората и ги остави без пари
Изсмукана от пръстите епидемиология побърка хората и ги остави без пари Снимка: БГНЕС

Изсмукана от пръстите епидемиология побърка хората и ги остави без пари

На властите им се услади да затварят и да отварят, когато си искат, използвайки основания, които привидно са медицински, но всъщност нямат нищо общо с медицината. Хора, които по принцип не ги е грижа за нищо, започнаха да демонстрират грижи за човешкия живот. Започна едно избирателно затваряне на училища, на заведения, а в същото време държиш работещ градския транспорт, примерно. Виждате, че в страните, които въведоха строгите мерки още в края на септември, няма никакъв резултат. Това каза д-р Атанас Мангъров в интервю за вестник „Труд“.

- „Паниката е по-опасна от самия вирус, ще се простреляме икономически в крака“ - това казахте точно преди година, доц. Мангъров. В крака ли се оказа изстрелът обаче?

- За съжаление, изстрелът се оказа в корема. Огнестрелните рани там са най-тежки и най-мъчителни. Виждаме, че освен икономическите кризи, имаме вече много сериозни социални и психологически проблеми. Децата не ходят на училище цяла година, хората се побъркаха от страх, от безпаричие. Един ден се прави едно, друг ден се налагат нови мерки. Това не е само в нашата страна, виждаме и една Германия как тръгна по нашия път. Хаотичните мерки за справяне с тази криза не водят до нищо. Действа се по някакъв странен, абсурден начин. Това за мен е някаква нова, изсмукана от пръстите епидемиология - не може да се бориш по този начин с такъв епидемичен процес.

- Сигурно ще се съгласите, че се разиграва едно ТНТМ - като едновремешното „Техническо и научно творчество на младежта“, един моделизъм по вирусологични теми. Защо стана така, че политиците, не само у нас, а и по целия свят, изведнъж се оказаха половин инфекционисти?

- На властите в много страни им се услади да затварят и да отварят, когато си искат, използвайки основания, които привидно са медицински, но всъщност нямат нищо общо с медицината. Хора, които по принцип не ги е грижа за нищо, започнаха да демонстрират грижи за човешкия живот. Започна едно избирателно затваряне на училища, на заведения, а в същото време държиш работещ градския транспорт, примерно. Виждате, че в страните, които въведоха строгите мерки още в края на септември, няма никакъв резултат. Ето, немският канцлер Ангела Меркел излезе и каза, че правят грешка и че, „ако си удряш главата в стената, резултатът може да е само да си счупиш главата“. Неща, които бяха известни още преди една година, започват да се говорят сега.

- Защо на четна дата, това е опит за шега, чуваме, че ваксините ни пазят, а след ден - ваксинираните могат да се заразят и да пренасят коронавируса?

- Ваксините по принцип са нещо много хубаво. Те са създадени, за да ни пазят. Но ваксините срещу COVID-19, не са изпитани по правилата на изкуството. Ние не знаем за тях нито колко дълго ни пазят, нито колко добре ни пазят, нито тези, които са имунизирани, могат да се заразяват или не. Ако ли се заразят, дали ще изкарат инфекцията по-леко... Всичко това не го знаем, защото няма как за няколко месеца да го научим. Нормалният срок за производството на една ваксина е около 10 години. Няма как ваксините, които бяха създадени за няколко месеца, да имат всички тези данни, които би трябвало и при нормални обстоятелства фигурират в досието на всяка ваксина. В момента си купихме котка в торба. Всичко това може да бъде преглътнато заради условията на пандемия. Но тук основното е, че се опитват да налагат тези ваксини с всякакви административни и други методи. Въвеждане на имунизационни паспорти, недопускане на хора, които не са ваксинирани до обществени места, както се случва във Великобритания, в Израел. Тези опити за налагане на масовото прилагане на ваксините са неетични, неморални и опасни.

- Затова ли някои по-радикални критици наричат всички тези мерки „здравен фашизъм“?

- Това е чиста проба медицински фашизъм. За съжаление, точно това са думите.

- България е в едно черно първенство - в челните места сме по смъртност, на какво се дължи това?

- На факта, че сме една много болна нация, която не спортува, не се храни правилно, не спазва хигиената на труд и почивка. Винаги сме били на челните места по сърдечно-съдови и белодробни заболявания. Ние сме страна, в която здравословното състояние на населението е много лошо. Това е причината за тази висока смъртност при COVID-19. Когато човек се разболее от коронавирус, се натоварват всички негови органи и когато има проблеми с белите дробове, много често нещата завършват зле.

- Частен случай, но ваш колега от страната, сподели с тревога преди седмица, че по чудо не е започнал прием на няколко вида антикоагуланти и е върнал рецепта на лекуващите го медици, за да коригират дозите на противосъсирващите лекарства. Какво щеше да стане, ако този човек не е лекар и беше започнал последвалото домашно лечение от коронавирус по предписанията на лекари от COVID-19 отделението?

- Най-вероятно щеше да изкърви отнякъде. Вероятно от мозъка, за съжаление. Лечението на COVID-19 в нашите здравни заведения се прави по едни, да не кажа глупави, протоколи, които задължават лекарите да лекуват по този начин. Аз като отидох да работя в COVID-19 отделението, трябваше да подпиша декларация, че спазвам наложените от министерството протоколи. Но в тях има много странни и нелепи указания, и които в значителна степен копират безумните китайски протоколи за лечението на коронавируса от миналата година. Всички се лекуват с антибиотици, всички получават антикоагуланти и глюкокортикостероиди. И не само ги получават, а те трябва да ги получават, защото тези медикаменти са залегнали в протоколите. А в много случаи това не е нужно. Другата причина е, че с лечението на коронавируса се заеха хора, които нямат нужната квалификация - това са колеги дерматолози, ортопеди и т. н. Затова и резултатите ни са лоши.

 

- Къде потъват парите в здравеопазването? Говорим за милиарди, за апаратура, а дори подходът към рентгена на една от националните ни болници е на цимент с дупки и човек с две патерици трудно може сам да стигне до кабинетите?

- До преди няколко години влизаха 1,6 млрд. лева. Сега са близо 6 млрд. лева. И 12 да станат, пак няма да стигат. В момента системата е такава, че колкото по-високо възнаграждение иска да изкара човек, толкова повече трябва да харчи. Тази система не е направена да работи и да спестява, тя е направена да разходва средства. Не на последно място, задължително трябва да се промени Наредбата за специализация за младите лекари и те да могат да специализират там, където работят. А от време на време да ходят в университетските болници, за да полагат колоквиуми и да си сверяват часовника.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари