Д-р Камен Кожухаров: Възможно е козметиката да води до рак на белия дроб при жените

1
За последните 5 години броят на заболелите е скочил 3 пъти, а броят на пушачките драстично е намалял
За последните 5 години броят на заболелите е скочил 3 пъти, а броят на пушачките драстично е намалял

През последните пет години, три пъти е скочил броят на жените с рак на белите дробове в Русенско.

За това алармира шефът на Комплексния онкологичен център в Русе д-р Камен Кожухаров пред "24 часа".

Тенденцията е тревожна, защото броят на пушачките в Русенско, Разградско и Силистренско не се е променил много за последните години, дори намалява. Причина за заболяването при дамите според д-р Кожухаров са домакинските хигиенни препарати, с които боравят жените в региона, както и козметиката, която употребяват.

„Често дамите не разполагат с достатъчно средства, за да си купуват скъпа и маркова козметика. Не е изключено, именно различни средства за разхубавяване да водят до рака на белия дроб при жените“, заяви Камен Кожухаров.

Същото е положението и при различните препарати за почистване на кухни и бани. „Не знам някой да е правил изследвания, как те влияят на жените. Показателно е, че проблемът се засилва именно при дамите, които ги употребяват. Не смятам и че замърсяванията в русенския въздух са причина за завишените заболявания от рак на белия дроб при нежния пол, защото и мъжете дишат в Русе, а това го няма при тях“, посочи д-р Камен Кожухаров. Според него всичко това все още не е доказано, но лекарите вече имат известни съмнения.

„Единствената разлика в бита на жените и мъжете е, че дамите ползват повече козметика, понякога с много странно качество, купувана извън маркови магазини. Не се знае какво е действието й върху човешкото тяло. Неизвестно е как им влияе битовата химия, най-често жените поддържат баните и тоалетните, чистят прозорци. Вероятно е време да се направи сериозен анализ на национално ниво, как те влияят на дамите“, препоръчва д-р Кожухаров. Той припомни, че е твърди непушачи, често боледуват от класическите тумори. „Явно има е други фактори, които водят до рака при жените, трябва да се проучат“, смята д-р Камен Кожухаров.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари